OGLASIO SE ORBAN: Najnečuvenija ideja je odbačena, Mađari mogu MIRNO DA SPAVAJU
Viktor Orban, Foto: Profimedia

NAFTA

OGLASIO SE ORBAN: Najnečuvenija ideja je odbačena, Mađari mogu MIRNO DA SPAVAJU

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu

Objavljeno:

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je "poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte u Mađarskoj".

- Mađarske porodice mogu da spavaju mirno, jer je najnečuvenija ideja odbačena - naveo je Orban na Fejsbuku, preneo je AP.

Američka novinska agencija dodaje da je Orban još jednom izašao na kraj sa Evropskom unijom, ovog puta kroz pregovore o ruskoj nafti na samitu u Briselu.

Mađarska, koja svoje potrebe za naftom pokriva 65 odsto iz Rusije, a potrebe za gasom 85 odsto pokriva iz Rusije, bila je usamljena među ukrajinskim susedima, pošto je jedina odbila da preko njene teritorije ide vojna pomoć, a nije slala Kijevu ni vojnu opremu.

Taj potez je naišao na gnev mnogih lidera EU, kao i predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog.

EU dogovorila embargo na rusku naftu brodovima do kraja 2022.

Lideri EU postigli su dogovor na samitu u Briselu o embargu na uvoz ruske nafte brodovima do kraja godine, u okviru sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Šarl Mišel
foto: Profimedia

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku u Briselu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

- Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije, čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije - napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu.

- Ovo će do kraja godine efektivno prekinuti oko 90 procenata uvoza nafte iz Rusije u EU - napisala je Lajen noćas na Tviteru.

Mišel je naveo da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetak rata u Ukrajini.

On navodi da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje SWIFT transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

Dve trećine ruske nafte EU uvozi tankerima a jednu trećinu naftovodom Družba. Embargo će se odnositi na 90 odsto celokupne količine nafte iz Rusije u trenutku kada Poljska i Nemačka, koje su takođe priključene na naftovod, prestanu da kupuju taj energent iz Rusije do kraja godine, navodi Rojters.

1 / 7 Foto: Profimedia

Preostalih 10 procenata ruske nafte trenutno je izuzeto iz embarga kako bi se omogućilo da naftu dobijaju Mađarska, koja zavisi od naftovoda, kao i Slovačka i Češka.

Ža sada, kako piše britanska agencija, nije poznato kako će državama članicama EU koje dobijaju naftu tankerima biti kompenzovani povećani troškovi, u poređenju s onim državama koje će zadržati uvoz nafte naftovodom.

Bonus video:

55:39

REDAKCIJA 31.05.2022. 1.DEO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.