(UŽIVO) 97. DAN RATA: Šesti paket sankcija pred usvajanjem, SAD prima izbeglice iz Ukrajine (FOTO)
Ukrajina, Foto: Profimedia, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

RATNO STANJE

(UŽIVO) 97. DAN RATA: Šesti paket sankcija pred usvajanjem, SAD prima izbeglice iz Ukrajine (FOTO)

* Dogovorena zabrana izvoza ruske nafte u EU * Erdogan razgovarao sa Putinom i Zelenskim * Pokrenuta istraga o smrti francuskog snimatelja BFM TV u Ukrajini

Objavljeno:

Činjenice

Dogovorena zabrana izvoza ruske nafte u EU

Erdogan razgovarao sa Putinom i Zelenskim

Ukrajinski generalni tužilac optužio ruske snage za ispaljivanje granata sa flešetama

Prvi navodni slučaj silovanja upućen sudu

Pokrenuta istraga o smrti francuskog snimatelja BFM TV u Ukrajini

SAD neće slati Ukrajini sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 97. dan.

Posle sati i sati pregovora u poslednjem trenutku i nepostizanja sporazuma, lideri Evropske unije složili su se oko ponoći da ipak zabrane više od dve trećine uvoza ruske nafte. Dok su EU lideri najavili da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetak sukoba u Ukrajini, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenevši mu da je Ankara spremna da preuzme ulogu u "posmatračkom mehanizmu" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, ako se postigne dogovor o tome. Nakon toga, telefonom je razgovarao i sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, a kako se navodi u saopštenju, pričali su o stvaranju bezbednog morskog puta za izvoz ukrajinske poljoprivredne robe.

Sjedinjene Američke Države su, sa druge strane, odlučile, kako je preneo njihov predsenik Džozef Bajden, da ipak neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju. Ova odluka usledila je nakon izveštaja da se Bajdenova administracija sprema da pošalje napredne raketne sisteme dugog dometa u Kijev, odnosno da je američka vlada blizu slanja raketnog sistema dugog dometa (MLRS) u Ukrajinu. Sa druge strane, Rusija takve isporuke teškog naoružanja vidi kao provokativnu eskalaciju sukoba.

1 / 10 Foto: Profimedia

Za to vreme, u Ukrajini generalni tužilac optužuje ruske snage da su danas počinile ratni zločin u Sumskoj oblasti. Irina Venedikotva navodi da ruske trupe koriste granate punjene flešetama, male metalne strelice koje se ne koriste u modernom ratovanju, koje su forenzičari otkrili na terenu. Ona je takođe najavila i da je sudu upućen prvi navodni slučaj silovanja od strane ruskog vojnika, objavivši ime i fotografiju osumnjičenog.

Jučerašnji dan je obeležila i smrt francuskog novinara Frederika Leklera-Imofa u Ukrajini, dok je dokumentovao za svoju novinarsku kuću BFM TV isporuku humanitarne pomoći. U kasnim satima sinoć najavljeno je da je pokrenuta istraga o njegovoj smrti kao ida se vodi i straga o napadu na civile koji ne učestvuju u borbenim dejstvima. Lekler Imof je osmi novinar ubijen u Ukrajini od izbijanja sukoba.

Iz časa u čas:

23:40 Kuleba: Makron je dobrodošao, bez obzira kad

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izrazio je želju da francuski predsednik Emanuel Makron, koji nije posetio Ukrajinu od početka ruske invazije, poseti Kijev pre kraja francuskog predsedavanja EU- 30. juna.

- Dobro je došao, bez obzira kad. Bilo bi dobro da Makron dođe tokom francuskog predsedavanja EU, a najbolje bi bilo da dođe s dodatnim isporukama oružja Ukrajini, to bi bila najvrednija pomoć koju možemo dobiti od Francuske - istakao je Kuleba u razgovoru za francusku mrežu LCI..

Makron je posetio Moskvu i Kijev 7. i 8. februara, pre početka ruske invazije 24. februara i nakon toga nije ponovo došao u Ukrajinu.

23:30 SAD će primiti više od 23.000 izbeglica iz Ukrajine

Više od 23.000 Ukrajinaca dobiće dopuštenje za dolazak u Sjedinjene Države u sklopu ubrzanog procesa Bajdenove administracije za primanje ukrajinskih izbeglica koji žele da dođu u SAD, saopštile su američke vlasti.

23:10 Zelenski: Uspeh kod Hersona

Ukrajnske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je u večerašnjem obraćanju rekao i da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti, prenosi Rojters.

20:33 Mišel: Šesti paket sankcija Rusiji pred usvajanjem

Šesti paket EU sankcija protiv Rusije koje uključuju i embargo na isporuke ruske nafte tankerima država članica mogao bi biti odobren 1. ili 2. juna, najavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Mogu da potvrdim da se tekst zakona vecć uređuje i da su u pitanju sati. Mi očekujemo da će tekst zakona biti odobren sutra uveče ili prekosutra - rekao je Mišel, prenosi TAS S.

19:25 Gajdaj: Pogođen rezerovar sa azotnom kiselinom

Rezerovoar sa azotnom kiselinom pogođen je u ruskom vazdušnom napadu u Severodonjecku, saopštio je danas gubernator Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

On je na Telegramu apelovao na lokalno stanovništvo da ne izlazi iz sklonošta zbog opasnosti od otrovnih isparenja iz rezerovoara, prenosi Rojters. Gajdaj je objavio fotografiju, na kojoj se vidi veliki ružičasti oblak dima kako se izdiže iznad stambenih zgrada.

On nije objavio informacije o eventualnim žrtvama ili porveđenima.

18:55 Belorusija uručila nagrade agentima KGB-a

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a za njihovu ulogu u, kako je rekao, operaciji spasavanja beloruskih vozača kamiona koji su se "zaglavili" u Ukrajini nakon ruske invazije.

Lukašenko je na državnoj televiziji kazao da je nakon početka "ruske specijalne vojne operacije" nekoliko desetina vozača završilo kao taoci i da su beloruske bezbednosne službe morale da ih vrate kući. Rekao je da su pritom poginula dvojica vozača.

18:50 UN objavile koliko je civila ubijeno u Ukrajini

Tokom rata u Ukrajini ubijeno je više od 4.000 civila, objavila je Kancelarija za ljudska prava.

Do sada je u Ukrajini ubijeno 4.113 civila, uključujući 264 dece, navodi UN. Dodaje da je povređeno skoro 5.000 ljudi, većinom tokom granatiranja ili vazdušnih napada.

18:00 Makron: Ne treba otpisati nove sankcije

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas nakon dogovora lidera Evropske unije o šestom paketu sankcija Rusiji da ne treba otpisivati ni dodatne sankcije narednih nedelja, preneo je Rojters.

On je novinarima nakon samita u Briselu rekao da se nada da će narednih dana i nedelja biti postignut dogovor sa Rusijom o ukrajinskom izvozu hrane, navodeći da su nedavni razgovori sa ruskim i turskim predsednikom po tom pitanju bili pozitivan znak.

17:15 Šolc: Nezavisnost od ruske nafte do kraja godine

Nemačka se drži svog cilja da postane nezavisna od ruske nafte do kraja godine, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc i dodao da još treba da se utvrde opcije za postupanje s rafinerijom u Švetu.

- Na kraju naših diskusija odredićemo kojim putem ćemo krenuti, koji put smatramo ispravnim - rekao je nemački kancelar novinarima u Briselu nakon samita sa liderima EU.

16:43 MKK planira da otvori kancelariju u Kijevu narednih nedelja

Još tri države su se danas priključile međunarodnoj istrazi ratnih zločina u Ukrajini, a tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKK) Karim Kan je rekao da planira da otvori kancelariju u Kijevu, preneo je AP.

Tužilac MKK Kan rekao je da timski rad naglašava posvećenost međunarodne zajednice vladavini zakona, preneo je AP.

- Smatram da to pokazuje da postoji zajednički pravni front, koji je apsolutno esencijalan, ne samo za Ukrajinu, već da mir i bezbednost budu prisutni u celom svetu - kazao je on.

Prema Kanovim rečima, kancelarija bi bila otvorena u narednih nekoliko nedelja.

14:30 Lavrov: NATO odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije

NATO je odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije u pokušaju da zavlada celim svetom, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom Al Zajanijem.

Lavrov je rukovodstvu Bahreina preneo napore Rusije u proteklih 15 godina da "pouzdano osigura bezbednost na evropskom kontinentu i evroatlantskom regionu u celini", kao i o brojnim inicijativama Moskve koje, kaze, nisu naišle na poštovan odgovor NATO i SAD.

14:16 Ruski poslanik predlaže otmicu nekog NATO ministra

Oleg Morozov, dugogodišnji poslanik i član partije Jedinstvena Rusija predložio je danas otmicu jednog od ministara odbrane NATO zemalja kad bude došao u Ukrajinu a zatim njegovo odvođenje u Moskvu gde bi ga ispitali o tome i tome kakva naređenja Zapad daje Kijevu, preneo je Rojters.

Morozov, koji je prvi put postao poslanik od 1993. godine, rekao je da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada predstavlja direktnu pretnju Rusiji, zbog čega će Moskva možda morati da preispita vojne ciljeve.

- Znate, možda je to fantastična zavera koju spremam... da će u bliskoj budućnosti, u nekom trenutku, ministar odbrane neke NATO zemlje da dođe u Kijev da priča sa Zelenskim. Samo, znate, neće ni doći do tamo. Probudiće se negde u Moskvi - kazao je Morozov za državni kanal Rosija-1.

Voditeljka Olga Skabejeva je upitala poslanika: "Da li mislite da ga kidnapujemo?"

- Da. A onda bismo mogli da saznamo ko izdaje kakva naređenja i ko je odgovoran za konkretne stvari. To nije tako nezamisliva slika. U svetu vladaju trenutno druga pravila. Da pustimo malo sve te ratne ministre koji se okupljaju u Kijevu da porazmisle kako bi im bilo da se probude u Moskvi - dodao je Morozov.

13:10 Gajdaj: Ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka

Ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka u oblasti Luganska, ali tamo ne mogu slobodno da se kreću, izjavio je danas gubernator Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

- Situacija u našem gradu je i dalje izuzetno teška. U Severodonjecku, nažalost, deo grada već kontroliše ruska vojska. Pre nekoliko dana su javili da je grad već zauzet, ali to nije bio slučaj. Naši momci su tamo, odbijaju ruske napade. Rusi tamo ne mogu slobodno da se kreću - poručio je Gajdaj, prenosi Ukrinform.

12:46 Medvedev: Sankcije Rusiji usmerene su na obične građane i motivisane mržnjom

- Sankcije Rusiji usmerene su na obične građane i motivisane mržnjom - rekao je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

12:07 Bivši agent FSB-a besan na Kremlj: Odustali su od pravog cilja, sve više nam preti poraz

11:50 Rusija: Ukrajinci minirali kombi s telima vojnika u Azovstalu

Ukrajinske snage su, povlačeći se, ostavile kombi s telima 152 militanta u podzemnim kompleksima čeličane u Azovstalu, postavivši ispod njega mine u nameri da za to bude optužena Rusija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajina se još uvek nije oglasila povodom ovih optužbi.

11:35 Dva ruska vojnika osuđena na zatvor u Ukrajini zbog ratnih zločina

10:45 Kalas: EU da ide još dalje, razgovor o sedmom paketu sankcija

Evropska unija bi trebalo da ide korak dalje i da razgovara o sedmom paketu sankcija Rusiji koji bi uključivao korake protiv uvoza gasa, izjavila je danas premijerka Estonije Kaja Kalas i dodala da ne gaji nadu da će se to dogoditi.

- Mislim da gas mora da bude u sedmom paketu, ali ja sam i realna - rekla je Kalas novinarima po dolasku na drugi dan samita EU lidera u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Izrazila je mišljenje da gasa neće biti u sedmom paketu sankcija.

10:07 Lavrov sledeće nedelje u poseti Ankari

Reuters prenosi da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa vojnom delegacijom 8. juna posetiti Tursku.

10:00 Čavušoglu: Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

- Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i neće dozvoliti da one budu sprovedene preko Ankare - rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

09:55 Prva reakcija Rusije na odluku EU o zabrani uvoza ruske nafte

09:33 Turski uslov za NATO: Finska da prestane da štiti teroriste

Turska je ponovila zahtev Finskoj da prestane da štiti organizacije koje Ankara smatra terorističkim, ako želi da se priključi NATO-u.

- Nije problem u tome da Finska ne želi da razume Tursku. Finska odbija da shvati ozbiljno tursku zabrinutost za bezbednost - rekao je portparol turskog predsednika Fahretin Altun za najveći finski dnevni list "Helsingin sanomat".

Turska se protivi zahtevu Finske i Švedske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi navodeći da te dve države pružaju utočište za osobe povezane s militantnom grupom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i druge koje smatraju teroristima.

08:42 Prekinuta isporuka gasa Holandiji

Gasprom je "potpuno obustavio isporuku gasa holandskoj GasTerra zbog odbijanja da plati u rubljama", saopštila je korporacija.

08:35 Ruske trupe napreduju ka centru Severodonjecka

Ruske trupe polako napreduju ka centru Severodonjecka, rekao je regionalni guverner Sergij Hajdaj.

On je dodao da ukrajinske trupe koje brane Severodonjeck nisu bile u opasnosti da budu opkoljene, jer bi mogle da se povuku u Lisičansk preko reke.

08:25 Brod sa teretom napustio Mariupolj?

Prvi brod koji je ušao u Mariupolj nakon završetka borbi u ovom ukrajinskom gradu, napustio je danas luku sa metalnim teretom, saopštila je pres-služba Južnog vojnog okruga Rusije.

Brod, natovaren metalom, izašao je iz luke u pratnji artiljerije ruske Crnomorske flote i patrolnih protivdiverzantskih čamaca, navedeno je u saopštenju.

Planirano je da brod koji je u Mariupolj ušao 27. maja isporuči teret u Rostov na Donu.

Ranije je predstavnik lučke uprave rekao da je ona otvorena i spremna da prihvata brodove.

08:12 Putinu još jedan saveznik okrenuo leđa? Zet Borisa Jeljcina godinama savetovao ruskog predsednika

07:25 Evropski savet dodeliće Ukrajini 9 milijardi evra za rekonstrukciju

Evropski savet je saopštio da je spreman da odobri Ukrajini 9 milijardi evra za pomoć u njenoj posleratnoj obnovi.

Savet će "nastaviti da pomaže Ukrajini u njenim trenutnim potrebama za likvidnošću, zajedno sa G7 - rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ponedeljak kasno uveče.

07:15 Stručnjaci o tome kako je osvajanje Ukrajine postalo Putinova opsesija: Još od detinjstva imao velike ambicije

07:10 Turska želi konkretne korake Finske i Švedske

Glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je američkom kolegi DŽejku Salivenu da Turska želi konkretne korake u vezi sa postojanjem, kako je rekao, terorističkih organizacija u Finskoj i Švedskoj, pre nego što razmotri njihove kandidature za NATO, saopštilo je tursko predsedništvo.

Saliven i Kalin razgovarali su u ponedeljak o kandidaturi za članostvo Finske i Švedske u NATO i ratu u Ukrajini, navedeno je u saopštenju koje je preneo Rojters.

07:00 Rusija tvrdi da ima kontrolu nad trećinom Severodonjecka

Nastavljene su teške borbe u Severodonjecku na istoku Ukrajine, a Rusija tvrdi da je trećina grada pod njenom kontrolom.

- Možemo da saopštimo da je trećina grada već pod našom kontrolom - izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.