OGLASIO SE STRUČNJAK: Detalji o nestanku aviona u Hrvatskoj, jedna stvar je PRESUDNA
Avion, Foto: Profimedia

DETALJI

OGLASIO SE STRUČNJAK: Detalji o nestanku aviona u Hrvatskoj, jedna stvar je PRESUDNA

Potraga za nestalim avionom trajala je čitave noći i nastavljena je jutros, u potragu je uključeno nekoliko stotina ljudi

Objavljeno:

Vazduhoplovni stručnjak Alen Šćuric komentarisao je nestanak aviona koji je juče poleteo iz Splita prema Nemačkoj.

- Ja sam razgovarao s više ljudi i hrvatskih pilota, s kontrolom vazdušne plovidbe, dobio sam informaciju da je avion poleteo iz Splita, gde je bilo dobro vreme i uleteo u situaciju kod Slunja koja je bila kobna za njega, naglo je zahladilo i stvorio se oblak ili magla koji je bio nizak iznad Slunja, avion je leteo na 700 metara, dakle, prilično nisko, i uleteo u taj oblak. Pilot se izgubio, njegove poslednje reči koje znaju u kontroli vazdušne plovidbe bile su dosta haotične i panične, napravio je dva kruga iznad Slunja, definitivno se izgubio i na kraju, eto, srušio - rekao je Šćuric tokom gostovanja u Novom danu N1 televizije.

Istakao je da ovo vreme nije loše za veće avione koji imaju instrumentalnu navigaciju.

- Ovde govorimo o malom sportskom avionu, to je prekrasan sportski avion, za kraće letove, ali baš do Nemačke njime leteti nije baš preporučljivo, nije najpreporučljivije njime preleteti Velebit ili Alpe, ali to pretpostavlja ipak lepše vreme nego što je to juče bilo - kazao je Šćuric.

Dodao je da nije moguće znati koliko je i kako bio opremljen avion.

- Ovo nije avion niti za ovakve vremenske uslove. Pilot nije trebalo da krene na ovaj put ili je trebalo da odradi neku drugu rutu, preko Istre ili gde je već bilo lepše vreme. Jako malo se zna šta se desilo, svakako govorimo o malom avionu koji je itekako problematičan i nije nikako za ove uslove. To su avioni koji nisu opremljeni kao veliki avioni i tu bude svašta - rekao je Šćuric.

Što se tiče procedura pre uzletanja, Šćuric je rekao da su kontrolu pasoša sigurno prošli i da je let trebalo da bude najavljen.

- Nije isto kad imate avion sa 150 ili 200 putnika, procedure su drugačije nego u malim avionima. Njih dnevno ima stotinak i oni imaju jednostavnije procedure, što je dosta logično. Splitski aerodrom sigurno nije pogrešio u svom poslu - zaključio je Šćuric.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.