Korona u Kini se smanjuje: Neki se u Pekingu vraćaju na posao, Šangaj se bliži ukidanju lokdauna
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth

korona

Korona u Kini se smanjuje: Neki se u Pekingu vraćaju na posao, Šangaj se bliži ukidanju lokdauna

Šangaj, kineski komercijalni centar s 25 miliona stanovnika, namerava konačno da ukine bolno dvomesečno potpuno zatvaranje od srede, ali još uvek nije jasno kako će ukidanje izgledati ni koliko bi postupno moglo biti

Objavljeno:

Ulice u Pekingu u ponedeljak su bile zakrčene vozilima jer je građanima u dva okruga dopušten povratak na posao dok se Šangaj približava ukidanju dvomesečnog potpunog zatvaranja zbog kovida-19 od srede, a broj novih slučajeva zaraze u Kini se smanjio.

Kina je jedina velesila koja sprovodi nepopustljivu politiku nulte tolerancije prema kovidu, čiji je cilj iskoreniti žarišta po svaku cenu dok većina sveta pokušava da živi s virusom.

Kina svakodnevno prijavljuje stotine novih slučajeva, a mnoge zapadne zemlje beleže desetine hiljada novih slučajeva zaraze svakoga dana.

Stroge epidemiološke mere, a naročito potpuno zatvaranje najmnogoljudnijeg grada u Kini, oslabili su drugu najveću ekonomiju u svetu i poremetili globalne lance snabdevanja i međunarodnu trgovinu.

No uskoro bi moglo doći do popuštanja.

Okruzi Fangšan i Šunij, u glavnom gradu Pekingu, ukinuli su pravila o radu od kuće, a javni prevoz nastavio se kao i u Čaojangu, najvećem okrugu Pekinga.

Muzeji, pozorišta i teretane od nedelje smeju biti otvoreni, s ograničenim brojem posetilaca, u okruzima u kojima nije bilo zabeleženih slučajeva zaraze u sedam dana. Izlazak u restorane i dalje nije dopušten širom grada, prenosi Hina.

1 / 5 Foto: Profimedia

Šangaj, kineski komercijalni centar s 25 miliona stanovnika, namerava konačno da ukine bolno dvomesečno potpuno zatvaranje od srede, ali još uvek nije jasno kako će ukidanje izgledati ni koliko bi postupno moglo biti.

Poslovnim subjektima poručeno je da mogu nastaviti s radom, no većini stanovnika nije rečeno kad mogu napustiti svoje stambene prostore, veliki deo javnog prevoza i dalje je ugašen, a privatna vozila i dalje ne smeju da učestvuju u saobraćaju bez prethodnog odobrenja.

Šangajske vlasti u nedelju su rekle da će ukloniti "nerazumne" uslove za poslovne subjekte kako bi mogli nastaviti s radom od srede i najavile 50 mera kako bi se podržala ekonomija,

1 / 7 Foto: Profimedia

Mere uključuju ubrzavanje izdavanja i korišćenja lokalnih vladinih obveznica, traženje od banaka da obnove zajmove za mala i srednja preduzeća i ubrzavanje odobravanja građevinskih projekata.

Nije bilo pojedinosti o tome koja će ograničenja za poslovne subjekte biti uklonjena.

Bonus video:

01:25

DAČIĆ: KAKO VAS, BRE, NIJE SRAMOTA? Drže vatrene govore o Ukrajini, a nas nazivaju GENOCIDNIM I TRAŽE DA PRIZNAMO KOSOVO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.