KADA VARNIČI IZMEĐU 2 NAJVEĆE SVETSKE SILE: Kinezi NISU ŠTEDELI posle svega što se ODIGRALO
Ilustracija, Foto: Kineski radio Internacional

au!

KADA VARNIČI IZMEĐU 2 NAJVEĆE SVETSKE SILE: Kinezi NISU ŠTEDELI posle svega što se ODIGRALO

Kina je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, a ne želi ni da je opiše tim terminom

Objavljeno:

Kina je danas kritikovala govor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o odnosima dve najveće svetske ekonomske sile, ocenivši da SAD nastoje da oslabe reputaciju Pekinga.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da je cilj Blinkenovog govora bio da "obuzda razvoj Kine i održi hegemoniju SAD".

"Što se tiče međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, koji SAD zagovaraju, svi ljudi mogu da primete da ona nisu ništa drugo do pravila koja su formulisale SAD i nekoliko drugih zemalja, u cilju održavanja međunarodnog poretka kojim dominiraju SAD", naveo je Vang.

1 / 5 Foto: Profimedia

Dodao je da SAD "uvek daju prioritet domaćem pravu u odnosu na međunarodno" i da "selektivno primenjuju međunarodna pravila".

Blinken je juče rekao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi da uvede međunarodni blok protiv invazije Rusije na Ukrajinu u širu koaliciju radi suprotstavljanja onome što vidi kao ozbiljniju, dugoročnu pretnju globalnom poretku iz Kine.

Šef američke diplomatije je kazao da Kina predstavlja "glavnu pretnju" poretku stvorenom posle Drugog svetskog rata i da je "jedina zemlja koja ima i nameru da preoblikuje međunarodni poredak i ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini".

Kina je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, a ne želi ni da je opiše tim terminom. Pojačala je pretnje samoupravnom ostrvu Tajvan, koje smatra svojom teritorijom, i proširila vojno prisustvo u Južnom kineskom moru.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji otišao je u južni Pacifik sa bezbednosnim predlogom čija bi i delimična realizacija Kini mogla da omogući znatno bliže prisustvo Havajima, Australiji i Novom Zelandu, i strateškoj američkoj teritoriji Guam.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.