ZAŠTO SE TOLIKO IMENA ZEMALJA ZAVRŠAVA NA -STAN? Evo objašnjena, ovo sigurno NISTE ZNALI!
Avganistan, Foto: Profimedia

zemlje

ZAŠTO SE TOLIKO IMENA ZEMALJA ZAVRŠAVA NA -STAN? Evo objašnjena, ovo sigurno NISTE ZNALI!

Kako su se potomci indoiranskih naroda tokom velike seobe proširili na druge prostore, oni su svoj jezik raširili po evroazijskoj stepi i koristili sufiks -stan u značenju „mesto“ ili „mesto nečega“

Objavljeno:

Sedam država u nazivu završava se na -stan, a našu zemlju Turci zovu i Hrvatska. Zašto taj sufiks? Lingvistika nam objašnjava zašto se nazivi mnogih zemalja završavaju na -STAN i da, to ima veze sa stanovanjem.

Indoevropski prajezik je preteča svih indoevropskih jezika i iako ne postoje pisani dokazi o njegovom postojanju, rekonstruisan je komparativnom metodom.

Sufiks -stan dolazi od persijskog korena istan ili "zemlja", pa bi zemlje zapravo bile zemlje ovog ili onog naroda, kao što je "zemlja Uzbekistan" ili Uzbekistan.

Koren sufiksa -stan nalazi se u raznim evropskim jezicima: na ruskom "stan" znači naselje, kao i u većini drugih slovenskih jezika, pa u hrvatskom znači mesto stanovanja.

Isti koren se koristi u engleskom za reči kao što su „stanje“, „stajati“ ili „ostati“.

Pored toga, engleski i drugi germanski jezici takođe imaju slične završetke u nekim zemljama, osim što koriste -land. Engleska je tako „zemlja Engleske“, a tu su i Škotska, Nemačka, Finska, Poljska, Island, Grenland, Irska, Holandija (u našem prevodu taj deo je izgubljen – zemlja u većini zemalja). Postoji Svazilend u Africi, Tajland u Aziji i Novi Zeland i Merilend.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako su se potomci indoiranskih naroda tokom velike seobe proširili na druge prostore, oni su svoj jezik raširili po evroazijskoj stepi i koristili sufiks -stan u značenju „mesto“ ili „mesto nečega“. I upravo to značenje se danas odnosi na nastavak -stan u nazivima sledećih zemalja:

Avganistan znači "zemlja Avganistanaca". Avganistanci su istorijski nazivali Paštune, najveću etničku grupu u zemlji, dok se danas češće kaže Avganistanci.

Kazahstan je skraćenica za „zemlja Kazahstana“, a sama reč je izvedena iz turskog (ne turskog, već turskog) jezika i znači „nezavisan“.

Pakistan na urdu znači „zemlja čistih“, ali postoji zanimljiva koincidencija. Naime, tridesetih godina prošlog veka ovaj naziv je skovan kao akronim od inicijala lokalnih naroda i kultura: Pundžabi + Avganistanci + Kašmirci + Sindi + Balohistan.

Tadžikistan znači „zemlja Tadžika“, a naziv su Turci koristili za sve neturce koji su govorili jezike iz iranske jezičke grupe.

1 / 7 Foto: Profimedia

Turkmenistan znači „zemlja Turaka“, ali ovde Turci označavaju one koji liče na Turke, koji su kao oni.

Uzbekistan stoji za “zemlju Uzbeka”, čije ime dolazi od Uzbek Khana, plemenskog vođe koji je ujedinio različite grupe na tom području, ili kombinacija turskih riječi koja znači “sam svoj gazda”.

Bonus video:

09:26

SPEKTAKULARNA REVIJA BATE SPASOJEVIĆA OKUPILA POZNATE: Inspiracija filmom Praznik u Rimu!

(Espreso/Nomago.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.