SIMPSONOVI PREDVIDELI I RETKU BOLEST KOJA HARA SVETOM? To nije tačno
Simsonovi, Foto: Printscreen/Twitter/Russian_market

NEVEROVATNO

SIMPSONOVI PREDVIDELI I RETKU BOLEST KOJA HARA SVETOM? To nije tačno

Priča se da su Simpsonovi do sada „predvideli“ gomilu stvari

Objavljeno: 14:57h

Na Tviteru pojavila se slika iz kultne serije Simpsonovi, a epizoda iz 1998. godine navodno govori o majmunskim boginjama koje su zavladale svetom.

Priča se da su Simpsonovi do sada „predvideli“ gomilu stvari za koje se na kraju ispostavilo da je video snimak lažni, gde su dve epizode montirane u jednu.

Za ove stvari se pričalo kako su ih Simsonovi "predvideli": Trampovog dolaska na vlast u SAD, Lejdi Gaginog nastupa na Superboulu, ali i koronavirusa i rata u Ukrajini...

U dvadeset prvoj epizodi devete sezone serije, koja je emitovana 1998. godine, Homer uzima majmunčeta koji mu postaje kućni ljubimac. Odmah pored fotografije iz te epizode, stoji i druga slika iz sedamnaeste sezone serije, emitovane 2005. godine, u kojoj Homer ima male boginje.

Slike nisu povezane, čak epizode nisu ni izašle iste godine...

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja, a uzrokuje sličnu, ali blažu bolest.

Virus majmunskih boginja, kao i virus velikih boginja, pripada skupini ortomiksovirusa. Iako nije poznat rezervoar majmunskih boginja, virus je endemičan kod glodavaca i majmuna u prašumama Afrike, pogotovo u zapadnoj i središnjoj Africi.

Bolest se u ljudi u Africi pojavljuje sporadično, a ponekad i u epidemijama. Virus se najverojatnije prenosi sa životinja na čoveka preko rana ili sluznica. Prenos s čoveka na čoveka, s udelom od 8–9%, nije čest. Većinom oboljevaju deca. Osobe koje su primile vakcinu protiv velikih boginja imaju manji rizik za stecanje infekcije. U Africi mortalitet iznosi 4 do 22%.

Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promene češće izbijaju u jednom mahu, a češće se nalazi i limfadenopatija. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće.

1 / 8 Foto: YT Printscreen Al Jazzera

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.