(UZNEMIRUJUĆE) OVAKO IZGLEDAJU MAJMUNSKE BOGINJE: Necenzurisane slike strašne kao sam ĐAVO (FOTO)
Majmunske boginje, Foto: Printscreen, Profimedia

UŽAS...

(UZNEMIRUJUĆE) OVAKO IZGLEDAJU MAJMUNSKE BOGINJE: Necenzurisane slike strašne kao sam ĐAVO (FOTO)

Upozoravamo da su fotografije u tekstu uznemirujuće.

Objavljeno:

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja, a uzrokuje sličnu, ali blažu bolest.

Virus majmunskih boginja, kao i virus velikih boginja, pripada skupini ortomiksovirusa. Iako nije poznat rezervoar majmunskih boginja, virus je endemičan kod glodavaca i majmuna u prašumama Afrike, pogotovo u zapadnoj i središnjoj Africi.

Bolest se u ljudi u Africi pojavljuje sporadično, a ponekad i u epidemijama. Virus se najvjerojatnije prenosi sa životinja na čovjeka preko rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka, s udjelom od 8–9%, nije čest. Većinom obolijevaju djeca. Osobe koje su primile cjepivo protiv velikih boginja imaju manji rizik za stjecanje infekcije. U Africi mortalitet iznosi 4 do 22%.

Majmunske boginje
foto: AP

Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu, a češće se nalazi i limfadenopatija. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće.

UPOZORENJE: U nastavku se nalazi galerija sa uznemirujućim fotografijama koje prikazuju kako majmunske boginje izgledaju:

1 / 7 Foto: Printscreen

Dijagnoza se postavlja na temelju stanične kulture, PCR–a, imunohistokemije ili elektronskom mikroskopijom, ovisno o tome koja je metoda dostupna. Liječenje je suportivno.

Majmunske boginje treba prijaviti javnozdravstvenoj službi.

Pogledajte i video u nastavku:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.