FINSKA ŽELI U NATO, PREMIJERKA MARIN ŠALJE PORUKU KA MOSKVI: To što Rusija radi...
Sana Marin, Foto: Profimedia

sistem uništava

FINSKA ŽELI U NATO, PREMIJERKA MARIN ŠALJE PORUKU KA MOSKVI: To što Rusija radi...

Švedska i Finska su ocenile da je potrebno da se zaštite u okviru NATO naspram Rusije spremne da vojno napadne jednog od svojih suseda

Objavljeno:

Posle invazije Ukrajine poverenje u Rusiju je „izgubljeno za generacije“ rekla je danas u Kijevu finska premijerka Sana Marin, čija zemlja je upravo podnela zahtev za ulazak u NATO.

„To što Rusija radi je prekretnica za celu evropsku porodicu i za ceo svet. Vidimo kako se stari sistem uništava i da nema vraćanja nazad na stare odnose“, rekla je Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.

„Poverenje je izgubljeno za generacije“, dodala je ona.

1 / 5 Foto: Printscreen

Marin je takodje razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Volodimiro Zelenskim i posetila je Buču i Irpin, gradove blizu Kijeva koje je ruska vojska okupirala pa napustila, i koji su postali simboli za masakre civila pripisane ruskim trupama.

„Sada znamo za šta je Rusija u stanju u svojim agresivnim akcijama. Sada vidimo kakve zločine izaziva imperijalizam. I vidimo da ni jedan zločin ne treba da ostane nekažnjen“, rekla je ona.

„Važno je da Evropska unija bude jedinstvena, smela i odlučna naspram ruske invazije“, rekla jepremijerka, navodi se u saopštenju finske vlade. Ona je dodala da je važno preduzeti konkretne mere za pomoć Ukrajini da postane član EU.

Švedska i Finska su ocenile da je potrebno da se zaštite u okviru NATO naspram Rusije spremne da vojno napadne jednog od svojih suseda. Te dve zemlje su tako okrenule stranu decenijama neutralnosti i zatim vojnog nesvrstavanja.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.