MASOVNO UBISTVO U TEKSASU POTRESLO JE SVET: Zakon "zaglavljen" u Kongresu dok deca GINU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

mora biti rešeno!

MASOVNO UBISTVO U TEKSASU POTRESLO JE SVET: Zakon "zaglavljen" u Kongresu dok deca GINU!

Za sada, svaka država ima varijacije u pravilima o prodaji, korišćenju i držanju oružja

Objavljeno:

Pucnjava u utorak u teksaškoj osnovnoj školi u gradiću Uvalde, u kojoj je poginulo najmanje 19 dece i dvoje odraslih, označila je još jedan primer tragedije koja je uglavnom specifična za Ameriku.

Pre utorka, u dugoj istoriji oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama i čestim pucnjavama u školama, koledžima i univerzitetima predlozi za reviziju zakona o oružju - kao što je zabrana jurišnog oružja - zapeli su u američkom dvopartijskom sistemu i nesposobnosti demokrata i republikanaca da naprave kompromisno rešenje.

Za sada, svaka država ima varijacije u pravilima o prodaji, korišćenju i držanju oružja. Većina akcija u vezi sa regulacijom svih pitanja u vezi sa oružjem se rešavaju na državnom nivou jer je Vašington potpuno zamrznut po tom pitanju, kao i po mnogim drugim pitanjima.

Zatvaranje rupa

Predlog zakona pod rednim brojem HR 1446, koji podržava demokratski predstavnik Džim Kliburn iz Južne Karoline, zatvara ono što nazivaju „Čarlstonova rupa“, odnosno zakonski prostor koja dozvoljava prodaju licenciranog oružja pre nego što se obavi provera kupca. Tačnije, zakon bi povećao vreme sa tri, na najmanje 10 radnih dana, koje savezni licencirani prodavac vatrenog oružja mora da sačeka kako bi dobio kompletnu proveru prošlosti kupca pre nego što proda oružje nelicenciranoj osobi. Upravo koristeći ovu "rupu" tzv. "Beli revolveraš" je legalno kupio vatreno oružje i ubio devet ljudi u crnačkoj crkvi u Čarlstonu 2015. godine.

1 / 5 Foto: Printscreen/Twitter/Dnevni avaz

Demokrate u Senatu preduzele su korake u utorak uveče da stave nacrt zakona, nazvan Zakon o poboljšanoj proveri prošlosti iz 2021, u zakonodavni kalendar, kako bi moglo da se glasa o njemu. Nejasno je kada će Senat glasati o ovoj meri, ali mu je potrebno 60 glasova u skupštini da bi se prevazišao tzv. filibuster, politički postupak u kome jedan ili više članova zakonodavnog tela produžavaju debatu o predloženom zakonu kako bi odložili ili u potpunosti sprečili odluku.

Ipak, demokratski senator Ričard Blumental iz Konektikata, koji se zalagao za zakon o bezbednosti oružja od pucnjave u Sendi Huku u njegovoj državi pre skoro 10 godina, rekao je novinarima u utorak da bi trebalo glasati čak i ako je "osuđeno na propast".

- Mislim da moramo da pozovemo svakog člana Kongresa na odgovornost i da glasamo tako da javnost zna gde se nalazi svako od nas. Mislim da bi moglo da se dođe do dogovora - odgovorio je senator, upitan o mogućnosti da se postigne dvopartijski sporazum.

Čak ni predlozi zakona sa dvopartijskom podrškom ne mogu da prođu Senat

Postoji drugi zakon iz 2021. godine, pod brojem HR 8, koji je takođe zavisi od dvopartijske podrške. On je predviđen da proširi proveru prošlosti kupca za svu prodaju ili transfer vatrenog oružja u zemlji. Trenutno, provere prošlosti nisu potrebne za prodaju oružja i transfere od strane nelicenciranih i privatnih prodavaca.

Ovaj Zakon ima dvostranačku podršku, i usvojen je u Predstavničkom domu prošle godine sa 227 prema 203 glasa - čak osam republikanaca ga je podržalo, dok je jedan demokrata glasao protiv. Upitan o ovoj meri koji je usvojio Predstavnički dom, demokratski senator Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije samo je pomenuo svoj pokušaj da pogura zakon u Senatu.

- Ako ne možete da usvojite (predlog) Mančin-Tomej, kako ćete dobiti dovoljno glasova za bilo šta? - prokomentarisao je.

On je sa republikanskim senatorom Pat Tomejom iz Pensilvanije tokom 2013. gurnuo kompromisni zakon koji zahteva proveru prošlosti svih komercijalnih prodaja oružja (uključujući privatnu prodaju izložbenog oružja i sve internet prodaje), ali koji bi omogućio pojedincima da prodaju svoje vatreno oružje porodici, prijateljima i drugim poznanicima bez provere prošlosti.

Ovo nije uspelo da prođe zbog pravila Senata - iako je imao podršku većine. Glasano je 54-46, a četiri republikanca su se pridružila većini demokrata u podršci. Tadašnji vođa većine u Senatu Hari Rid dao je "ne" da bi obezbedio mogućnost da se ta mera ponovo iznese. Četvorica demokrata su glasala protiv zakona. Mančin je nastavio da forsira verzije tog zakona poslednjih godina.

Republikanci sa druge strane tvrde da provere prošlosti uništava "pravo na oružje" i, na kraju, oduzimaju oružje.

- Demokrate i mediji daju trenutno rešenje tako što žele da ograniče ustavna prava građana koji poštuju zakon - rekao je novinarima u utorak senator Ted Kruz, republikanac iz Teksasa. Republikanci zapravo smatraju da sve to neće zaustaviti svaku pucnjavu, što je verovatno tačno, jer se ne zna da li bi bilo koji od ovih zakona zaustavio Salbadora Ramosa, napadača u osnovnoj školi u Uvaldi.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.