GOTOVO JE, ZNA SE ŠTA ĆE BITI SA ALEKSEJOM NAVALJNIM
Foto: Profimedia

KO BI REKAO?

GOTOVO JE, ZNA SE ŠTA ĆE BITI SA ALEKSEJOM NAVALJNIM

"Navaljni je vršio malverzacije, odnosno kradju tudje imovine putem obmane i zloupotrebe poverenja", navodi se u osudjujućoj presudi

Objavljeno:

Ruski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku devetogodišnju zatvorsku kaznu i strog zatvorski režim glavnom opozicionaru Alekseju Navaljnom, kome je sudjeno za "prevaru" i "nepoštovanje suda".

"Presuda suda Lefortovo od 22. marta je nepromenjena", rekao je sudija gradskog suda Moskve i naveo da ona "odmah stupa na snagu".

Sud u Moskvi je 22. marta proglasio vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog krivim ;za "finansijske malverzacije u velikim razmerama". On je tada već služio kaznu zatvora u koloniji sa, kako je nazvano, "redovnim režimom".

"Navaljni je vršio malverzacije, odnosno kradju tudje imovine putem obmane i zloupotrebe poverenja", navodi se u osudjujućoj presudi sudije Margarite Kotove.

Navaljni, najpoznatiji protivnik Kremlja, osudjen je i za nepoštovanje suda.

1 / 5 Foto: Profimedia

Navaljni se pojavio preko video veze iz zatvorske kolonije Pokrov, na 100 kilometara od Moskve gde je izdržavao prvu kaznu. ; Zatvoren u kavezu on je pažljivo slušao presudu. Pozvan da nešto kaže pre zatvaranja rasprave on nije štedeo reči iako ga je sudija više puta upozoravao. ; "Prezirem vaš sud, vaš sistem," rekao je on i ocenio da to sudjenje "nema smisla".

"Naravno da ne želim da budem u ćeliji. Više bih voleo da vidim kako mi deca rastu. Ali pozivan ljude da se ne plaše, plašiti se, zločin je protiv naše budućnosti", rekao je on. ; Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine po povratku iz Berlina gde je proveo nekoliko meseci oporavka posle trovanja, za koje smatra ruskog predsednika Vladimira Putina odgovornim. Putin to kategorički negira i oko trovanja Navaljnog nije otvorena nikakva istraga.

Hapšenje Navaljnog obeležava početak jačanja velike represije svih pokreta protiv Kremlja i nezavisnih medija u Rusiji. Represija se dodatno pojačala od 24. februara od kada je Putin rešio da krene u vojnu ofanzivu protiv Ukrajine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.