1 EVROPSKA ZEMLJA SE TOPI OD VRUĆINE: Temperature i do 39 STEPENI, vlada UPOZORILA GRAĐANE
Španija, Foto: Profimedia

GORI SVE

1 EVROPSKA ZEMLJA SE TOPI OD VRUĆINE: Temperature i do 39 STEPENI, vlada UPOZORILA GRAĐANE

Vlada je u četvrtak pokrenula nacionalni plan za ekstremne temperature i preporučila stanovnicima da piju što više tečnosti i "drže se hlada"

Objavljeno:

U Španiji je u petak vladala neuobičajena vrućina koja će se nastaviti i za vikend, pa bi maj 2022. mogao biti najtopliji u poslednjih dvadeset godina u toj zemlji.

Tako će se živa u termometru u petak popeti na 38 stepeni Celzijusa u Sevilji i u Kordobi (Andaluzija), u subotu u glavnom gradu Madridu na 34, a u nedelju će u Saragosi biti 39 stepeni, saopštila je španska meteorološka agencija (AEMET).

1 / 4 Foto: Profimedia

U četvrtak je u Haenu, na jugu, izmereno 38,7 stepeni, što je rekord za maj u tom gradu od 1883. i "petnaest stepeni iznad najviše temperature uobičajene u tom razdoblju", istakao je Ruben del Kampo, portparol AEMET-a.

Vlada je u četvrtak pokrenula nacionalni plan za ekstremne temperature i preporučila stanovnicima da piju što više tečnosti i "drže se hlada".

- Ako se stanje pogorša, više nećemo moći da budemo napolju", rekla je Marta Visente, 33-godišnja stanovnica Madrida, a Erik Solis, 32-godišnji turista iz Sjedinjenih Država ocenio je da situacija "zabrinjava".

U mnogim delovima zemlje temperatura tokom noći neće pasti ispod 20 stepeni.

Sve češća pojava topliotnih talasa, naročito u Evropi, posledica je klimatskih promena, misle stručnjaci koji ocenjuju da efekat staklene bašte utiče na povećanje jačine, trajanja i ritma ponavljanja toplotnih talasa.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.