"TO BI MOGAO DA BUDE OKIDAČ KOJI ĆE SVET GURNUTI U RECESIJU": Upozorenje šefa vodeće agencije za energetiku
Ilustracija, Foto: Profimedia

rizici

"TO BI MOGAO DA BUDE OKIDAČ KOJI ĆE SVET GURNUTI U RECESIJU": Upozorenje šefa vodeće agencije za energetiku

Ostaje nam da se nadamo da će kineska tražnja za naftom ostati veoma slaba

Objavljeno:

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku, Fatih Birol, ocenio je danas da visoke cene nafte predstavljaju rizik za ekonomski opravak širom sveta, a posebno za zemlje u razvoju, koje su zavisne od uvoza nafte.

- To je veliki rizik, zajedno sa cenama hrane koje su veoma, veoma visoke, što bi moglo da bude okidač koji će svet gurati korak po korak u recesiju - rekao je Birol u interjuu za CNBC, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Usled povećanih geopolitičkih tenzija nakon ruskog napada na Ukrajinu i kontinuirane zabrinutosti u pogledu ponude, cena nafte Brent trenutno iznosi oko 113 dolara po barelu.

Povodom izazova sa kojima se tržišta mogu suočiti u narednim mesecima, Birol je izrazio nadu da će napregnutu situaciju s ponudom ublažiti veće isporuke iz Sjedinjenih Država, Brazila, Kanade, i da će one biti praćene povećanjem ponude iz zemalja - ključnih proizvođača na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Ostaje nam da se nadamo da će kineska tražnja za naftom ostati veoma slaba. U suprotnom, ako se Kina vrati uobičajenom nivou potrošnje nafte, i ako se obnove trendovi rasta potražnje za naftom na tržištima, onda ćemo imati veoma teško leto širom sveta - rekao je Birol.

Kineska potražnja za naftom oslabila je poslednjih meseci, pošto je zemlja uvela niz strogih mera karantina u nastojanju da obuzda širenje kovida-19.

Bonus video:

03:40

Šormaz smatra da Rusija ne želi da završi pregovore oko gasa: MOSKVA NAS UCENJUJE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.