NEOČEKIVAN POTEZ PREDSEDNICE ECB! Govorila o izlasku iz NEGATIVNIH kamatnih stopa, iznenadila JAVNOST
Kristin Lagard, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

KAMATNE STOPE

NEOČEKIVAN POTEZ PREDSEDNICE ECB! Govorila o izlasku iz NEGATIVNIH kamatnih stopa, iznenadila JAVNOST

Potrošačke cene u zoni evra dostigle su u aprilu najviši nivo ikada od 7,4 odsto

Objavljeno:

Evropska centralna banka će verovatno do kraja septembra podići sadašnju negativnu kamatnu stopu na depozite položene kod nje i mogla bi dodatno da je povećava ako bude uočila da se inflacija stabilizuje na nivou od oko 2,0 posto, najavila je danas predsednica ECB Kristin Lagard.

„Na osnovu trenutnih izgleda, verovatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala", navela je Lagardova u blogu objavljenom na veb stranici ECB-a, prenosi Rojters.

Depozitna stopa ECB-a trenutno iznosi minus 0,5 posto, što znači da se bankama naplaćuje držanje gotovine u centralnoj banci, a ispod nule se nalazi još od 2014, kada se ECB borila protiv preniske inflacije.

Međutim, inflacija u 19-članom monetarnom bloku je skočila poslednjih meseci pod uticajem faktora kao što su rast cena eneregije i ruski napad na Ukrajinu koji su i prelili na cene robe.

Potrošačke cene u zoni evra dostigle su u aprilu najviši nivo ikada od 7,4 odsto, a čak je i bazna inflacija, iz koje su izuzete cene hrane i energije, daleko premašila ciljanu stopu ECB-a od 2,0 procenta.

„Ako uočimo da se inflacija stabilizuje na 2,0 posto u srednjem roku, dalja progresivna normalizacija kamata ka neutralnoj stopi (koja odgovara potencijalnu ekonomije) biće adekvatna. Ukoliko bi se ekonomija evrozone pregrejala kao rezultat pozitivnog šoka na strani tražnje, bilo bi logično da se referentne stope podižu u više navrata iznad neutralne stope", napisala je Lagardova.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Upozorila je, međutim, da se dinamika i procenat povećanja kamatnih stopa ne mogu odrediti na samom početku jer se privreda suočava sa problemima u snabdevanju, između ostalog zbog kineskih mera ograničenja vezanih s pandemijom i poremećajima vezanim s ratom u Ukrajini.

„Ovo pojačava neizvesnosti u pogledu brzine kojom će se trenutni pritisci na cene smanjivati i u kojoj meri će inflatorna očekivanja ostati usidrena oko našeg cilja", dodala je šefica ECB-a.

Bonus video:

03:40

Šormaz smatra da Rusija ne želi da završi pregovore oko gasa: MOSKVA NAS UCENJUJE!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.