BRZO, PRECIZNO I NEČUJNO: Čudesno oružje RUSKE vojske - LASEROM obaraju dronove KAO OD ŠALE?
Ukrajina, Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

BRZO, PRECIZNO I NEČUJNO: Čudesno oružje RUSKE vojske - LASEROM obaraju dronove KAO OD ŠALE?

Čudesno lasersko oružje se zove Zadira, i za pet sekundi je kao od šale izbušilo ukrajinski dron – i to na daljini od pet kilometara

Objavljeno:

Moskva tvrdi da u Ukrajini obara dronove novim laserskim oružjem koje je brzo, precizno i nečujno.

Čudesno lasersko oružje se zove Zadira, i za pet sekundi je kao od šale izbušilo ukrajinski dron – i to na daljini od pet kilometara.

To je prošle sedmice na konferenciji za novinare rekao Jurij Borisov, ruski vicepremijer.

Agencija Rojters je podsetila na ruski balistički sistem koji takođe uključuje lasersko oružje zvano Peresvet – po srednjevekovnom ratniku monahu. Taj laser navodno može da "zaslepi" i satelite koji kruže na 1.500 kilometara od Zemlje.

"Ako Peresvet zaslepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – toplotnog uništenja, pošto ona izgore", rekao je Borisov.

Ali, brojni stručnjaci izrazili su sumnje da Rusija ima takvo oružje u upotrebi.

Šta su laserska oružja?

Laserska oružja proizvode snop koncentrisanog svetla visoke temperature. Neka od njih mogu da izbuše rupu u debelom čeliku za par sekundi.

Zrak putuje brzinom svetlosti, ima veliki domet i može da pogodi metu precizno u milimetar. Još jedna prednost na bojištu je što su laseri maltene nečujni.

Još važnije – oni su jeftini jer nema municije. TNO, holandska istraživačka organizacije koja radi na laserskim oružjima, kaže da svaki laserski hitac košta svega jedan dolar.

Zato su laseri san mnogih armija. Amerikanci su objavili da su testirali oružje prošlog leta.

U aprilu je pak izraelski premijer Naftali Benet na Tviteru napisao da je njegova vojska uspešno testirala „prvi svetski“ laserski sistem koji može da obara bespilotne letelice, rakete i granate.

Na oružju rade i brojne druge zemlje, poput Francuske, Velike Britanije i Kine.

"Nekoliko zemalja istražuju tehnologiju i koriste ova oružja. Rusija bi lako mogla biti jedna od tih zemalja", kaže Marten Lercer, portparol firme TNO.

"Ipak, mi ne znamo u kojoj je to fazi jer se ovakvi projekti vode poverljivo", dodao je on za DW.

1 / 8 Foto: Profimedia

Ubrzo nakon ruske objave, jedan američki zvaničnik iz Pentagona rekao je na brifingu za novinare da SAD nisu videle nijedan dokaz za tvrdnju da Rusi koriste laserska oružja na ukrajinskom ratištu.

Laserom na dronove?

Ukoliko ruska Zadira stvarno radi, ona bi mogla da bude velika pomoć protiv ukrajinskih dronova koji su zadavali velike probleme Rusima.

U Moskvi je rečeno da laserima mogu da se onemoguće sateliti, kao i vojne kamere i detektori.

Poznato je da laserski zraci mogu trajno da oslepe ljude. Takvi napadi na živu silu zabranjeni su međunarodnim konvencijama.

Penzionisani australijski general Mik Rajan rekao je za Vašington post da ruske tvrdnje ne treba uzimati preozbiljno. Kako je naveo, Kremlj često preuveličava snagu sopstvene armije u javnosti.

Slično se izjasnio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je na Tviteru objavio da ruske priče o laseru "ukazuju na kompletnu propast invazije" i da je Kremlj „uplašen da prizna katastrofalne greške najvišeg državnog i vojnog vrha“.

Zelenski je ismevao ruske lidere što traže „čudesno oružje“, aludirajući na propagandu nacističke Nemačke. Nacisti su vazda govorili da imaju „čudesna oružja“ (Wunderwaffen) koja bi odlučila rat – to je mahom bila propaganda.

Doduše, Rusija je u agresiji na Ukrajinu već upotrebila hipersonične rakete i drugo oružje koje se smatra najmodernijim na svetu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.