VELIKA AKCIJA: Više od 100 uhapšeno u antiterorističkoj operaciji u Tadžikistanu
Ilustracija, Foto: Profimedia

nemiri

VELIKA AKCIJA: Više od 100 uhapšeno u antiterorističkoj operaciji u Tadžikistanu

Tenzije rastu mesecima i tadžikistanske vlasti prekinule su internet u celoj toj zoni pre nekoliko meseci

Objavljeno:

Policija Tadžikistana javila je danas da je 100 ljudi uhapšeno prethodnog dana u "antiterorističkoj" operaciji na istoku zemlje.

Devet osoba, medju kojima jedan vojnik i osam pripadnika "ilegalne naoružane grupe" ubijeni su juče u toj operaciji sprovedenoj u autonomnoj oblasti Gorno-Badahšan, nedaleko od granice sa Avganistanom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je uhapšeno 114 članova neidentifikovane "terorističke grupe".

Autonomna oblast Gorno-Badahšan, velika brdovita zona masiva Pamir predstavlja polovinu površine Tadžikistana ali tu živi samo oko 200.000 od devet miliona stanovnika zemlje. Graniči se sa Avganistanom, Kinom i Kirgizijom.

"Antiteroristička operacija" pokrenuta je u toj ogromnoj oblasti posle rastućih tenzija poslednjih meseci sa lokalnim ličnostima, posebno sa pristalicama Mamadbokira Mamadbokirova koga tadžikistanske vlasti nazivaju "vodjom kriminalne grupe".

Tenzije rastu mesecima i tadžikistanske vlasti prekinule su internet u celoj toj zoni pre nekoliko meseci.

1 / 8 Foto: Profimedia

Ta centralnoazijska zemlja je najsiromašnija od bivših sovjetskih republika i u velikoj meri preživljava zahvaljujući radnicima koji su emigrirali u Rusiju.

Tokom 1990-ih vodio se gradjanski rat sa islmaistima i protivnicima tadašnjeg režima, uključujući grupe iz Gorno-Badahšana.

Zemljom od 1992. godine vlada Emomali Rahmon, čiju autoritarnu vlast osudjuju brojne nevladine organizacije i zapadne zemlje.

Sukobi tadžikistanskih snaga i raznih oružanih grupa, islamista ili trgovaca drogom koji dolaze iz Avganistana, bili su vrlo česti tokom 2000-itih godina, zatim su postali manje učestali 2010-ih. Nasilje medjutim i dalje redovno izbija.

Bonus video:

42:26

USIJANJE 18.05.2022.

(Esrpeso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.