(BLOG UŽIVO) ZELENSKI I DŽONSON OBAVILI RAZGOVOR: Najmanje jedna osoba poginula u Žitomiru
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Google Earth

88. dan

(BLOG UŽIVO) ZELENSKI I DŽONSON OBAVILI RAZGOVOR: Najmanje jedna osoba poginula u Žitomiru

Ukrajina je nagovestila da je spremna da nastavi pregovore sa Rusijom jer Moskva tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad opkoljenim gradom Mariupoljom

Objavljeno: 23:50h

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 88. dan.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je juče zakon o pružanju pomoći Ukrajini od gotovo 40 milijardi dolara u okviru nastojanja da pojača vojnu podršku toj zemlji zbog napada Rusije. Kao odgovor na ovaj potez, Rusija je saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Rusija, Ukrajina, Lugansk, Finska, Švedska
foto: Profimedia, Google Earth

Ukrajina je nagovestila da je spremna da nastavi pregovore sa Rusijom jer Moskva tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad opkoljenim gradom Mariupoljom. U okviru čeličane Azovstalj ubijeno je šest ukrajinskih vojnika koji su pokušali da dignu u vazduh skladište municije pre predaje, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Nije jasno ko je to uradio, niko nije preuzeo odgovornost, ali posle izlaska veće grupe, neko je izdao naredbu o eksploziji zaliha municije.

Moskva takođe razmatra mogućnost razmene ukrajinskih boraca zarobljenih u Azovstalu za oligarha i političara Medvedčuka, bliskog predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je vodeći ruski pregovarač. Sa druge strane, predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je će akcije ukrajinskih boraca u Marijupolju i Kramatorsku biti predmet suđenja na različitim nivoima.

Za to vreme ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se sastao sa premijerom Portugala Antoniom Kostom sa kojim je razgovarao o daljoj pomoći Portugala Ukrajini u pogledu odbrane, kao i o šestom paketu sankcija Rusiji, procesuiranju ratnih zločinaca, prijemu u EU i posleratnoj obnovi.

Jučerašnji dan obeležio je i prekid isporuke ruskog gasa Finskoj. Tokom popodnevnih časova finski predsednik Sauli Niinisto rekao je da je održao "otvorene i direktne" razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o nastojanjima Finske za članstvo u NATO.

Iz časa u čas:

23:15 Razgovarali Zelenski i Džonson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je danas sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o ruskoj blokadi Odese, najveće ukrajinske brodske luke, prenosi Rojters.

Blokada ukrajinskih luka je sve veća zabrinutost svetskih lidera jer mnogi nastavljaju da upozoravaju na globalnu bezbednost hrane, posebno za zemlje u razvoju. Pre početka sukoba u februaru, Ukrajina je bila poznata kao "svetska korpa za hleb", izvozeći preko svojih luka 4,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda mesečno – 12% pšenice na planeti, 15% kukuruza i pola suncokretovog ulja.

Prošle nedelje, Entoni Blinken, američki državni sekretar, optužio je Rusiju da "koristi hranu kao oružje" svojom blokadom luka.

22:30 Najmanje jedna osoba poginula u Žitomiru

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskom raketnom napadu na Malin, u Žitomirskoj oblasti, rekao je u nedelju visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

- Za sada ne mogu da kažem ništa konkretnije, osim da su informacije o jednoj žrtvi već potvrđene. Udarac na Malin je veoma sličan onom od 20. maja. Na licu mesta je izbio požar, ugašen je bukvalno upravo sada - rekao je Vitalij Bunečko, načelnik regionalne vojne administracije Žitomira.

20:55 Novi napadi na Žitomir

Ukrajinski vazdušni komandni centar saopštio je da su ruske snage u nedelju ispalile rakete na infrastrukturne objekte u oblasti Žitomir.

Žitomirska oblast je napadnuta iz „jugoistočnog pravca“ krstarećim projektilima, navodi ukrajinski vazdušni komandni centar na Fejsbuku.

Centar je dodao da su jedinice protivvazdušne odbrane Centra uništile četiri ruske krstareće rakete.

Tri projektila su uništili avioni, a jednu protivvazdušna raketna jedinica ukrajinskog vazduhoplovstva.

19:55 Medinski: Kijev koči pregovore

Pomoćnik predsednika Rusije i vođa delegacije Moskve u pregovorima sa Kijevom Vladimir Medinski kaže da su Ukrajinci "zamrzli" pregovore.

- To je bilo isključivo na njihovu inicijativu - rekao je on u intervjuu za beloruski ONT TV.

19:16 Gradonačelnik kog su postavili Rusi se bori za život nakon napada

Andrij Ševčik, čovek kojeg je Rusija postavila za gradonačelnika okupiranog Energodara nalazi se na intenzivnoj nezi nakon što je povređen u eksploziji, javlja ruska državna novinska agencija Ria Novosti.

Ranije je javljeno da su Ševčik i njegovi telohranitelji povređeni u, kako se činilo, "preciznom i ciljanom napadu", prema rečima izabranog gradonačelnika grada – koga su Rusi zbacili sa vlasti.

18:40 Putin će biti poslat u sanatorijum kako bi izbegao državni udar?

17:06 Ukrajina bi mogla da postane deo EU tek za 15 godina?

Proces Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji trajao bi najmanje "15 ili 20 godina" da se završi, rekao je u nedelju francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon, promovišući alternativni predlog predsednika Emanuela Makrona o stvaranju nove "evropske političke zajednice" uključujući Ukrajinu.

- Ako kažemo da će Ukrajina ući u Evropsku uniju za 6 meseci, godinu, dve godine, lažemo. To nije istina. Verovatno je možda 15 ili 20 godina. Bez obzira na sve, to je veoma dugo - rekao je Beaune radio stanici jevrejske zajednice Radio J.

16:30 Rusi uvode nove kontrole kretanja u Mariupolju

Ruske snage koje kontrolišu Mariupolj počele su da zahtevaju dozvole za ulazak i izlazak automobila iz okupiranog ukrajinskog grada, rekao je u nedelju savetnik ukrajinskog gradonačelnika Petro Andruščenko. On je rekao da se ​​deportacije Ukrajinaca iz regiona povećavaju.

Prema ograničenjima koja su uvedena u subotu, automobilima i putnicima koji ulaze u grad potrebne su jednokratne propusnice koje izdaje ruski komandant u Manhušu ili Vinogradni, gradovima zapadno i istočno od Mariupolja, rekao je Andruščenko.

15:56 - Ratno stanje i opšta mobilizacija u Ukrajini produženi su danas za tri meseca, do 23. avgusta. Ukrajinski parlament Rada, odobrio je danas apsolutnom većinom produženje predsedničkih ukaza o ratnom stanju i opštoj mobilizaciji, koje je predsednik Volodimir Zelenski potpisao 24. februrara, na početku ruske invazije na zemlju. Ukazi su već produženi dva puta na po mesec dana.

13.43 Duda u parlamentu Ukrajine: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je danas poljski predsednik Anžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu. Duda je prvi lider strane zemlje koji se uživo obratio u ukrajinskom parlamentu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, preneo je Rojters.

12.30 Konašenkov: Nastavljeni napadi na Donbas i Nikolajev

Rusija je gađala ukrajinske snage vazdušnim udarima i artiljerijom na istoku i jugu, gađajući komandne centre, trupe i skladišta municije, saopštilo je u rusko ministarstvo odbrane.

General-major Igor Konašenkov, portparol ministarstva odbrane, rekao je da su rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile tri komandne tačke, 13 oblasti u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, kao i četiri skladišta municije u Donbasu.

11.35 Mit Romni: NATO bi mogao da uništi rusku vojsku u Ukrajini, ako Putin upotrebi nuklearno oružje

Republikanski senator Mit Romni poručio je za "Njujork tajms" da bi „NATO mogao da se angažuje“ u Ukrajini, „potencijalno uništavajući rusku vojsku koja se bori“, kao opciju protiv ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi on postavio nuklearno oružje.

10.38 Poljski predsednik Duda u poseti Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda stigao je u posetu Ukrajini gde će se obratiti u nacionalnom parlamentu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

09.40 Zelenski: Situacija u Donbasu ekstremno teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski opisao je situaciju u Donbasu kao "ekstremno tešku" u svom poslednjem obraćanju naciji.

"Situacija u Donbasu je izuzetno teška. Ruska vojska je pokušavala da napadne gradove Slavjansk i Sijerodonjeck, ali su ukrajinske snage zaustavljale napredovanje, rekao je Zelenski.

08.30 Litvanija prekinula uvoz energenata iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od danas neće uvoziti struju iz Rusije, a u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

07.05 Rat u Ukrajini se može rešiti samo „diplomatijom“

Rat u Ukrajini se može rešiti samo „diplomatijom“, rekao je predsednik Vladimir Zelenski. Govoreći na nacionalnoj televiziji, on je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da pobedi Rusiju na bojnom polju.

Međutim, dodao je da bi rat mogao da dođe do konačnog zaustavljanja samo "za pregovaračkim stolom". Ukrajina je odbacila mogućnost da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

06.59 Rusi uništili most u Lugansku

Rusi su uništili most između Severodonjecka i Lisičanska u ukrajinskoj oblasti Lugansk, rekao je Sergej Hejdej, šef regionalne vojne administracije, u postu na svojoj stranici u Telegramu u subotu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.