PREMINUO SLAVNI KOMPOZITOR, STRAVIČNE VESTI SU UPRAVO JAVLJENE!
Vangelis, Foto: Printscreen/Youtube/ Mulinde Henry

U 79. GODINI

PREMINUO SLAVNI KOMPOZITOR, STRAVIČNE VESTI SU UPRAVO JAVLJENE!

Postigao je uspeh u grčkim rok bendovima kao što su Formink i Afroditino dete

Objavljeno: 10:58h

Vangelis - kompozitor koji je napisao muziku za Blade Raner, Vatrene kočije i mnoge druge filmove - je preminuo, prenosi Rojters, pozivajući se na Atinsku novinsku agenciju.

Uzrok smrti nije otkriven. Kako prenosi Asošijeted pres, muzičar je preminuo u francuskoj bolnici. Vangelis je imao 79 godina.

Rođen kao Evangelos Odiseas Papatanasiu, Vangelis je uglavnom bio samouk muzičar. Postigao je uspeh u grčkim rok bendovima kao što su Forminks i Afroditino dete — od kojih je poslednji prodat u preko 2 miliona primeraka pre nego što se raspao 1972.

Jedna od njegovih najranijih filmskih pogodaka, napisana dok je još bio u Afroditinom detetu, bila je za francusku dokumentarac pod nazivom Apokalipsa životinja.

Inovator u elektronskoj muzici, Vangelis je verovatno najpoznatiji po svom radu na Vatrenim kočijama i Blade Raneru Ridlija Skota. Mnogi su primetili po objavljivanju filma sa Harison Fordom u glavnoj ulozi da je Vangelisova partitura bila podjednako važna komponenta kao i Fordov lik (Rik Dekard) u oživljavanju futurističkog noir filma. Godinama kasnije, mnogi ga smatraju zaštitnim znakom u hronologiji elektronske muzike.

(Espreso/pitchfork.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.