UPRAVO JAVLJENO: Iznenada preminuo Bernard Bigo
Bernard Bigo, Foto: Profimedia

tuga!

UPRAVO JAVLJENO: Iznenada preminuo Bernard Bigo

On je bio izvrstan diplomata i menadžer koji je uspeo da vrati duh uspeha, nadu da će ITER biti dovršen u roku po najnižoj ceni

Objavljeno:

Bernard Bigo, generalni direktor ITER-a (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor),preminuo je iznenada u subotu u 72. godini života.

Oko 22 milijarde evra vredni ITER najveći je međunarodni naučni projekat današnjice.

Ujedinjeni u zajedničkoj nameri da na Zemlji stvore "mini Sunce", odnosno da proizvodnjom energije pomoću fuzije reše energetske probleme naše planete, na njemu zajedno rade Evropska unija, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

- Šokirala me je vest da je umro Bigo. On je bio izvrstan diplomata i menadžer koji je uspeo da vrati duh uspeha, nadu da će ITER biti dovršen u roku po najnižoj ceni. U potpunosti je unapredio način upravljanja ITER-om i uspeo da ubrza gradnju sa realnošću prve plazme 2026. godine. Dalje, uspeo je da uveri velike partnere na projektu poput SAD-a, Rusije, Japana i Južne Koreje da ostanu u projektu i pojačaju napore. To je veliki udarac za ITER i ne znam kako će se taj gubitak nadoknaditi - rekao je dr Tonči Tadić, vođa hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion i koordinator Saveta evropskog projekta DONES-PreP za Jutarnji list.

Projekt ITER rođen je 1985. godine kada su se u Ženevi sastali sovjetski predsednik Mihail Gorbačov i američki predsednik Ronald Regan. Tadašnji lideri Istočnog i Zapadnog bloka sklopili su sporazum o gradnji zajedničkog fuzijskog reaktora čija će gradnja pomoći i ostvarenju ideje mira u svetu. Sporazum su podržali i britanska premijerka Margaret Tačer, francuski predsednik Fransoa Miteran i tadašnji japanski premijer Jasuhiro Nakasone, a kao jedna od mogućih lokacija spominjala se nesvrstana Jugoslavija.

1 / 4 Foto: Profimedia

No, naposletku je odlučeno da se ITER gradi u u francuskom nuklearnom istraživačkom centru Kadaraš u Provansi. Gradnja ITER-a je počela 2006. godine, a završetak se očekuje krajem 2025. godine.

Bernar Bigo školovao se na jednoj od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u Francuskoj. Doktorirao je hemiju. Bio je direktor francuske Agencije za atomsku energiju (CEA) koja zapošljava 16.000 ljudi, a funkciju generalnog direktora ITER-a preuzeo je u martu 2015. godine kada je taj projekat bio u velikoj krizi.

Bonus video:

04:51

BRZE VESTI 19.05.2022. 13:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.