ŠTA KRALJEVSKA SAHRANA U UAE GOVORI O BUDUĆNOSTI NACIJE: Ko je sve doleteo na saučešće?
Kraljevska sahrana, Foto: Printscreen/Youtube

tranzicija vlasti

ŠTA KRALJEVSKA SAHRANA U UAE GOVORI O BUDUĆNOSTI NACIJE: Ko je sve doleteo na saučešće?

Nacija koja broji više od milijardu stanovnika izdvojena je među glavne ekonomske partnere UAE u narednih pedeset godina

Objavljeno: 16:58h

U glatkoj tranziciji vlasti tokom vikenda, Vrhovni savet vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata izabrao je trećeg predsednika nacije.

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan preuzeo je vlast u subotu nakon što je njegov polubrat šeik Halifa preminuo dan ranije. Bivši prestolonaslednik Abu Dabija vodio je svakodnevne poslove u zemlji tokom duge bolesti svog polubrata.

Šeik Muhamed preuzima vođstvo zemlje u razvoju, a ta evolucija je bila postepena i glatka. Krajem prošle godine, u čast 50. godišnjice svog osnivanja, Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili kojim pravcem će ići u narednih pola veka.

Spoljna politika će se, navode, prvenstveno rukovoditi njenim ekonomskim interesima i dobrosusedstvom. Naknadno je identifikovala zemlje koje vidi kao svoje buduće ekonomske partnere, izdvajajući Izrael, Tursku, Indiju, Veliku Britaniju, Južnu Koreju, Indoneziju, Keniju i Etiopiju kao partnere za trgovinu i investicije.

Ono što bi, međutim, moglo bolje da osvetli budući pravac i partnerstva nacije jeste lista delegata koji su doleteli da izraze saučešće.

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube

SAD

SAD smatraju UAE jednim od svojih glavnih saveznika na Bliskom istoku i pokušavaju da poprave odnose s njima usred tenzija koje proizlaze iz onoga što UAE vide kao nejasan odgovor Bajdenove administracije na pretnje sa kojima se UAE suočavaju. Administraciju je predstavljala potpredsednica Kamala Haris.

Iran

Iran je poslao svog ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana, što je poseta visokog iranskog zvaničnika toj zemlji na najvišem nivou poslednjih godina. Odnosi između dve zemlje su u poslednje vreme napeti, ali UAE su posegnuli za Islamskom Republikom i pokušali da se distanciraju od ideje da su oni i Teheran neprijatelji.

Izrael

Izrael, koga predstavlja predsednik Isak Hercog, jedina je država na listi UAE koja nije bila tradicionalni trgovinski partner. To je zato što su odnosi normalizovani tek 2020. UAE su, međutim, želeli da uhvate korak sa godinama izgubljenih prilika, potpisujući niz ekonomskih paktova sa zemljom od normalizacije. Dve zemlje su prošlog meseca potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a UAE planiraju da ulože 10 milijardi dolara u Izrael.

Indija

Nacija koja broji više od milijardu stanovnika izdvojena je među glavne ekonomske partnere UAE u narednih pedeset godina. Dve zemlje potpisale su veliki trgovinski sporazum ove godine, sa ciljem da podignu bilateralnu razmenu na 100 milijardi dolara za pet godina, kao prvi trgovinski sporazum koji je južnoazijska ekonomska sila potpisala sa glavnim trgovinskim partnerom za više od decenije, prema izveštajima lokalnih medija. Indiju je predstavljao potpredsednik M Venkaiah Naidu.

Turska

Ankara i Abu Dabi su tek nedavno okrenuli list kada je u pitanju decenijski razdor oko različitih stavova o politici u regionu. U novembru, UAE su pokrenuli fond od 10 milijardi dolara za podršku investicijama u Turskoj, pošto su lideri dve zemlje razmenili posete. Očekuje se da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti UAE u utorak.

Katar

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani izrazio je saučešće u svojoj prvoj poseti UAE otkako je 2017. počeo bojkot zemlje predvođen Saudijskom Arabijom. Bojkot, čiji su deo bile UAE, okončan je početkom prošle godine.

Velika Britanija

Velika Britanija je tradicionalni trgovinski partner UAE, ali ona sa kojom zemlja Zaliva nastoji značajno da proširi veze. Prošle godine su najavili investiciono partnerstvo od 10 milijardi funti sa Velikom Britanijom i rekli da bi mogli da ulože još 1,4 milijarde dolara. Veliku Britaniju je predstavljao premijer Boris Džonson.

Podsetimo, Šeik Muhamed, koji je od novembra 2004. godine prestolonaslednik Abu Dabija, biće sada i 17. vladar Abu Dabija. UAE su u petak započele 40-dnevnu žalost nakon smrti predsednika Šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana koji je vladao UAE od 2004.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.