RUSKI VOJNIK (21) OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI PRIZNAO KRIVICU!
Vadim Šišimarin, Foto: General Prosecutor's Office

DANAS!

RUSKI VOJNIK (21) OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI PRIZNAO KRIVICU!

Ukrajina tvrdi da je identifikovala hiljade potencijalnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, dok je Moskva više puta demantovala da je ciljala civile

Objavljeno: 14:33h

Ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin je optužen da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila u danima nakon početka invazije i preti mu doživotni zatvor.

Vojnik Vadim Šišimarin (21) optužen je za ubistvo nenaoružanog civila u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina tvrdi da je identifikovala hiljade potencijalnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, dok je Moskva više puta demantovala da je ciljala civile.

Tužioci kažu da se Šišimarin vozio u ukradenom vozilu s drugim vojnicima u severoistočnoj regiji Sumi kada su naišli na 62-godišnjeg biciklistu koji je koristio telefon.

Navode da je Šišimarinu naređeno da puca u civila kako bi ga sprečio da otkrije njihovu lokaciju ukrajinskim braniocima.

Vadim Šišimarin
Vadim Šišimarinfoto: General Prosecutor's Office

"Ovim prvim suđenjem šaljemo jasan signal da svaki počinitelj, svaka osoba koja je naredila ili pomogla u počinjenju zločina u Ukrajini neće izbeći odgovornost", rekla je Irina Venediktova.

Kremlj tvrdi da nema informacija o suđenju ruskomg vojniku i optužuje Kijev za izmišljanje optužbi.

"Za sada nemamo informacija. A mogućnosti pomoći (optuženiku) su vrlo ograničene u nedostatku diplomatskog predstavništva", rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

1 / 7 Foto: Profimedia

Čeka se predaja najviših ukrajinskih zapovjednika iz čeličane.

O sudbini boraca iz Mariupolja odlučivat če sud, kažu separatisti.

"Ako je protivnik položio oružje, sud odlučuje o budućoj sudbini", rekao je vođa separatista u Donjecku Denis Pušilin, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Pušilin je rekao da bi se svim Ukrajincima za koje se utvrdi da su "neonacistički ratni zločinci" trebalo suditi na međunarodnom sudu.

Dodao je da su najviši zapovjednici još uvijek u čeličani i da se tek trebaju predati, piše Reuters, pozivajući se na lokalne medije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.