KAKO SVE PROIZVOĐAČI VARAJU KUPCE U NEMAČKOJ? Obrlate ih 2 PUTA, dobro obratite pažnju na OVU FORU!
Kupovina, Foto: Profimedia

SRAMOTA

KAKO SVE PROIZVOĐAČI VARAJU KUPCE U NEMAČKOJ? Obrlate ih 2 PUTA, dobro obratite pažnju na OVU FORU!

Prodavci se nadaju da potrošači neće primetiti da je težina pojedinih proizvoda smanjena!

Objavljeno:

Potrošaćke cene u Nemačkoj stalno rastu. Na to je prvo uticala pandemija korona virusa, a sve je dodatno začinila i energetska kriza.

Mnogi proizvodi ne samo da poskupljuju, već se i njihova težina smanjuje. Tako kupci sada za manje plaćaju više, piše časopis Feniks.

Potrošački centri u Nemačkoj upozoravaju da su "potrošači zapravo dva puta opljačkani".

- Proizvođači pokušavaju da sakriju inflaciju nudeći manje sadržaja u pakovanjima iste veličine. Potrošači zato uvek treba da obrate pažnju na težinu – objašnjava ekonomista Gunter Šnabl.

Prodavci se nadaju da potrošači neće primetiti da je težina pojedinih proizvoda smanjena.

– Mnogi proizvođači pribegavaju jeftinijim sastojcima, menjaju recepture i smanjuju kvalitet proizvoda. To će potrošačima biti još teže da prepoznaju, rekao je Šnabl.

Nemački list Bild predstavio je nekoliko primera proizvoda manje težine i veće cene.

Pringles čips je nekada koštao 2,59 evra / 200 grama, a sada 2,79 za 185 grama u Reveu. Dezodorans za intimno područje Vionell u dm-u sada košta 3,95 evra (125 ml) umesto 2,95 evra (150 ml). Slična situacija je primećena i sa tabletama za veš mašine Somat Classic. Umesto ranije 82 tablete, sada u pakovanju dolazi samo 77. Ranije je topljeni sir Mikana koštao 1,99 evra, a sada mu je cena porasla na 2,29 evra. Naravno, pakovanje je manje za 10 grama.

1 / 4 Foto: Profimedia

Podsećamo, Nemačka muku muči i sa cenama naftnih derivata.

Od 1. juna stupaju na snagu olakšice nemačke vlade po kojima su snižene cene goriva. Popust na rezervoar za gorivo biće dostupan od 1. juna i tada bi trebalo da se smanji porez na gorivo. Trenutno nemački vozači za litar benzina ili dizela plaćaju više od dva evra.

Na smanjenje je reagovala nemačka asocijacija nezavisnih benzinskih pumpi. Iz Udruženja već jasno upozoravaju: „1. jun bi mogao biti zaista dramatičan“.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.