ŠVEDSKA NA KORAK OD NATO! Vladajuća partija podržala ulazak zemlje u Alijansu
Magdalena Anderson, Foto: Profimedia

ZELENO SVETLO

ŠVEDSKA NA KORAK OD NATO! Vladajuća partija podržala ulazak zemlje u Alijansu

S obzirom da je Finska već spremna da preda svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Anderson kaže da je "sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti formalnu prijavu"

Objavljeno: 17:59h

Vladajuće švedske socijaldemokrate saopštile su danas da podržavaju ulazak zemlje u NATO. Veliku vest objavila je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde na Tviteru.

- Švedska socijaldemokratska stranka donela je danas istorijsku odluku da kaže 'DA' zahtevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je bezbednosnu situaciju u Švedskoj i Evropi u celini - napisala je Linde.

S obzirom da je Finska već spremna da preda svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Anderson kaže da je "sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti formalnu prijavu", prenosi Rojters.

Podsetimo, Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja aplicirati za članstvo u NATO paktu.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da su za ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Severnoatlansku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.