SALVINI ZA ODLAGANJE PRIJEMA ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Čavušoglu izneo USLOVE za tursku podršku!
Mateo Salvini, Foto: Profimedia

uslovi

SALVINI ZA ODLAGANJE PRIJEMA ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Čavušoglu izneo USLOVE za tursku podršku!

Finska je danas potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u NATO, a cocekuje se da će i Švedska slediti njen primer, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu

Objavljeno:

Lider desničarske italijanske partije Liga koja je deo vladajuće koalicije Mateo Salvini rekao je da treba odložiti prijem Finske i Švedske u NATO, i dodao da slanje novog naoružanja Ukrajini ne doprinosi mirnom rešavanju situacije.

Salvinijeve reči sa subotnjeg skupa Lige u Rimu prenosi list "Il Fato kuotidiano".

- Ne sada. Sve što udaljava od mira treba staviti na listu čekanja - rekao je on o proširenju NATO, prenose RIA Novosti.

Govoreći o novim isporukama italijanskog naoružanja Ukrajini, što bi trebalo da bude novi paket vojne pomoći, lider Lige je rekao da "slanje oružja neće pomoći“ da se postigne mir.

Ankara: Švedska i Finska da prestanu da podržavaju teroriste

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Švedska i Finska moraju da prestanu da podržavaju teroriste u svojim zemljama, pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj u trenutku dok traže članstvo u NATO.

U razgovoru sa turskim novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO u Berlinu, on je rekao da Turska nikome ne preti, ali ističe podršku Švedske kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), preneo je Rojters.

1 / 8 Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

U Turskoj je PKK proglašena terorističkom organizacijom.

Finska je danas potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u NATO, a cocekuje se da će i Švedska slediti njen primer, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Stav Turske, međutim, može predstavljati prepreku jer svaka odluka o proširenju NATO zahteva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

Stoltenberg: Moguć zajednički jezik

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da se može postići zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u Severnoatlantskoj alijansi.

-NATO će nastojati da pojača svoje prisustvo u regionu, dok se njihovo članstvo ne ratifikuje, rekao je Stoltenberg, dodajući da će ratifikacija potrajati neko vreme, ali plan je da to bude brži proces nego ranije, preneo je Rojters.

Jens Stoltenberg, NATO, Kina, Ravnoteža snaga
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- Uveren sam da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji neće odlagati članstvo ili proces pridruživanja - kazao je Stoltenberg putem video linka, ističući da je Ankara jasno stavila do znanja da ne želi da blokira kandidaturu nordijskih država za članstvo.

"Istorijski momenat"

On je naveo da želi da se što više ubrza proces ratifikacije članstva dve zemlje i da će alijansa tražiti načine da osigura bezbednost tokom prelaznog perioda, uključujući povećano prisustvo NATO u regionu.

Stoltenberg je istakao da ako Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, to će biti istorijski momenat. Odgovarajući na pitanje o mogućoj ruskoj odmazdi zbog proširenja NATO, on je kazao da alijansa pomno prati šta Rusija radi.

1 / 7 Foto: Profimedia

Stoltenberg je naglasio da NATO mora da nastavi da jača vojnu podršku Ukrajini, dodajući da ta zemlja može da pobedi u ratu sa Rusijom. On je kazao i da ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala, s obzirom da se ruske trupe povlače iz Harkova.

Bonus video:

04:53

BRZE VESTI 15.05.2022. 12.55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.