"BILO JE TO VEOMA MRAČNO VREME": Meštani ovog sela POBEGLI PREKO NOĆI, nakon što su dobili ZASTRAŠUJUĆE pismo!
Selo Minidd Epint u Povisu, Foto: Printscreen/Youtube/Nigel Bond

GRAD DUHOVA

"BILO JE TO VEOMA MRAČNO VREME": Meštani ovog sela POBEGLI PREKO NOĆI, nakon što su dobili ZASTRAŠUJUĆE pismo!

Porodice su pobegle preko noći, ostavljajući za sobom tragove mirnog života u nadi da će se jednog dana moći vratiti

Objavljeno:

Nekada uspešna poljoprivredna zajednica, dom za nekoliko stotina muškaraca, žena i dece, ali nakon što su stanovnici dobili zastrašujuće pismo u kojem im se nalaže da napuste za nekoliko meseci, selo Minidd Epint u Povisu, u centralnom Velsu, brzo je postalo gradski duh.

Napuštanje sela

Porodice su pobegle preko noći, ostavljajući za sobom tragove mirnog života u nadi da će se jednog dana moći vratiti. Drugi su potpuno napustili svaku nadu.

Međutim, svaki od 219 meštana smatrao je da, samo četiri meseca nakon što su krajem decembra 1939. primili obaveštenja o iseljenju, zemlja koju su nekada nazivali domom više nije njihov dom. I do juna 1940., ovo područje je zvanično postalo područje za obuku Senibridža - ili SENTA.

Rumunija, Crkva, Priroda, Brda, Planina, Sneg
foto: Profimedia

Škola i kapela su zatvorene, živa ograda srušena i počela je vojna obuka.

Ministarstvo odbrane, a potom i Ratna kancelarija, rekli su da je taj potez ključan za podršku naporima u Drugom svetskom ratu, ali je mnoge ostavio bez krova nad glavom.

Priča ispričana Elvin Dejvis, koji je tada imao samo 10 godina, opisao je strah koji je njegova baka osećala kada je bila primorana da napusti svoj dom.

Ukrajina
foto: Profimedia

On je rekao poljoprivrednoj organizaciji NFU Cimru: "Bilo je to veoma mračno vreme. Bilo je ratno vreme i nije bilo mnogo opcija. Samo nedelju dana nakon što je moja baka otišla, srušili su njenu kuću. Sve su sravnili."

Korišćenje zemljišta Podrazumeva se da je vojni oficir posetio Minidd Epint u septembru 1939. kako bi potvrdio svoj potencijal za borbene vežbe. Očigledno je brzo shvatio da mu to mesto odgovara, pa su pisma padala kroz poštanske sandučiće u kojima su ukućanima govorili da ih izbace iz kuća.

1 / 6 Foto: Profimedia

Mnogi su navodno verovali da je konverzija zemljišta bila privremena, ostavljajući brave na vratima i obradivo zemljište u pripremi za njihov povratak. Ali, nažalost, skoro sve prvobitne zgrade su uništene tokom čišćenja i pred kraj rata.

Bonus video:

04:53

BRZE VESTI 15.05.2022. 12.55

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.