SIR VAM SE BRZO POKVARI? Postoji fora da mu produžite ROK TRAJANJA!
Sir, Foto: Profimedia

TRIK

SIR VAM SE BRZO POKVARI? Postoji fora da mu produžite ROK TRAJANJA!

Plastična kesa će pomoći da se očuva svežina sira, ali to nije najbolji način za čuvanje. Najbolji način za čuvanje zavisi od vrste sira

Objavljeno: 00:05h

Malo maslinovog ili biljnog ulja pomoći će u sprečavanju buđi, a sama plastična folija nije dovoljna za pravilno skladištenje.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Sir je namirnica koja većini pristaje uz gotovo sva jela, posebno zbog različitih ukusa i tekstura. Od gaude i ementalera do Paga, sir se može naći u raznim oblicima i ukusima. Ali problem sa sirom je što se vrlo brzo kvari, posebno kada ga ne skladištite kako treba, prenosi Real Simple.

Evo nekoliko smernica za pravilno skladištenje sira:

Plastična kesa će pomoći da se očuva svežina sira, ali to nije najbolji način za čuvanje. Najbolji način za čuvanje zavisi od vrste sira.

Tvrde i stare sireve najbolje je umotati u papir za pečenje, a zatim staviti u plastičnu kesu. Plavi sir i polutvrdi sir mogu da se čuvaju u plastičnoj kesi, meki sir treba da se čuva u plastičnoj posudi sa poklopcem, svež sir treba da ostane u originalnoj ambalaži, uz promenu vode svakih nekoliko dana.

Šta god da je, najbolje mesto za to je u frižideru u fioci gde se inače čuva povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez velikih promena, pa je idealna za hranu poput sira.

Svaki put kada koristite sir, koristite novi komad papira za pečenje i plastičnu foliju da biste sačuvali njegovu svežinu. Rok trajanja sira takođe zavisi od vrste, ali glavno pravilo koje treba zapamtiti je – što je sir tvrđi, duže će trajati.

Malo ulja može pomoći u sprečavanju buđi. Jednostavno podmažite sir sa malo maslinovog ili biljnog ulja i čuvajte ga u plastičnoj posudi sa poklopcem. Ulje uvek možete prebrisati papirnim ubrusom i oprati sir u toploj vodi i biće spreman za konzumaciju.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.