UKRAJINA TRAŽI JOŠ NAORUŽANJA! Žele višecevne raketne sisteme i avione
Dmitrij Kuleba, Foto: Profimedia

JOŠ?

UKRAJINA TRAŽI JOŠ NAORUŽANJA! Žele višecevne raketne sisteme i avione

Kuleba je takođe rekao da je potreban jači pritisak na rusku ekonomiju putem sankcija

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja grupe G-7 da je Ukrajini potrebno još naoružanja, uključujući i višecevne raketne sisteme i avione.

On je dodao da je razgovor sa njegovim kolegama iz zemalja G-7 bio "od pomoći, plodonosan, vrlo iskren i usmeren na rezultate", i zahvalio zemljama G-7 na dosadašnjoj finansijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kuleba je rekao da je potreban jači pritisak na rusku ekonomiju putem sankcija, i da bi trebalo slediti primer Kanade i oduzeta sredstva Rusije iskoristiti za plaćanje obnove Ukrajine.

On je izjavio da Ukrajina želi da pregovara sa Rusijom kako bi se otklonila blokada snabdevanja žitaricama i postiglo političko rešenje za rat, ali da neće prihvatati ultimatume.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

"Spremni smo da razgovaramo, ali smo spremni na smislene pregovore zasnovane na uzajamnom poštovanju, a ne na ultimatumima koje je Rusija bacila na sto", rekao je Kuleba i dodao da Ukrajina od Rusije nije dobila "pozitivnu povratnu informaciju".

Ranije danas, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj objavio je da EU planira da Ukrajini pruži novu finansijsku pomoć od 500 miliona evra za nabavku teškog naoružanja, i izrazio nadu da će se zemlje EU uskoro složiti oko embarga na naftu iz Rusije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.