ODRŽAN SAMIT O KORONA VIRUSU: Bajden pozvao SVETSKE LIDERE na VAŽNU STVAR!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

SAMIT

ODRŽAN SAMIT O KORONA VIRUSU: Bajden pozvao SVETSKE LIDERE na VAŽNU STVAR!

Osam meseci nakon što su SAD na prvom samitu o korona virusu obećale da će svetu donirati 1,2 milijarde doza vakcina, namera SAD i drugih država da na izazov odgovore je oslabila

Objavljeno: 21:30h

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je svetske lidere na današnjem drugom globalnom samitu o korona virusu da se ponovo posvete medjunarodnoj borbi protiv virusa koja više nije u fokusu rekavši da "pandemija nije gotova" i da se moraju ubrzati napori da se pandemija stavi pod kontrolu."Ova pandemija nije gotova. Ovaj samit je prilika da obnovimo naše napore da ubrzamo stavljanje ove pandemije pod kontrolu i sprečavanje budućih zdravstvenih kriza", izjavio je Bajden.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Od posledica infekcije korona virusom umrlo je više od 999.000 osoba u SAD i najmanje 6,2 miliona ljudi širom sveta od kada se viruspojavio krajem 2019. godine, pokazuju podaci koje je prikupio Univerzitet Džons Hopkins.

Bajden je pozvao Kongres da hitno obezbedi još finansijskih sredstava za testiranje, vakcine i lečenje, što zakonodavci do sada nisu učinili.

Osam meseci nakon što su SAD na prvom samitu o korona virusu obećale da će svetu donirati 1,2 milijarde doza vakcina, namera SAD i drugih država da na izazov odgovore je oslabila.

Bajden je na otvaranju virtuelnog samita, na kome su SAD su zajedno sa Nemačkom, Indonezijom, Senegalom i Belizeom bile domaćini, naveo da borba protiv pandemije "mora ostati medjunarodni prioritet".

Lideri su najavili oko 3 milijarde dolara (2,8 milijardi evra) novih obaveza za borbu protiv virusa i niz novih programa koji imaju za cilj da povećaju pristup vakcinama i lečenju širom sveta, što je mnogo skromnija najava nego ona učinjena na prošlogodišnjem sastanku.

Nakon isporuke više od milijardu vakcina zemljama u razvoju, problem više nije nedostatak vakcina već logistička podrška da bi one stignu do kranjih primaoca.

Prema vladinim podacima, više od 680 miliona doniranih doza vakcine ostalo je neiskorišćeno u zemljama u razvoju jer im je istekao rok trajanja i nisu se mogle primeniti dovoljno brzo. Od marta 32 siromašne zemlje koriste manje od polovine poslatih vakcina protiv korona virusa.

( Espreso / Beta )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media