GRČKA PRODUŽAVA VOJNU SARADNJU SA SAD! Ovog puta na ovaj vremenski period
Ilustracija, Foto: Profimedia

saradnja

GRČKA PRODUŽAVA VOJNU SARADNJU SA SAD! Ovog puta na ovaj vremenski period

Grčka je prošle godine sklopila bilateralni odbrambeni sporazum sa Francuskom, nakon tenzija 2020. između Grčke i Turske

Objavljeno:

Grčka danas produžava bilateralni vojni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama na period od pet godina, umesto jednom godišnje, kako je bilo do sada.

Sporazum, koji bi danas trebalo da ratifikuje Skupština Grčke, pružiće vojsci SAD nastavak pristupa trima bazama u kopnenom delu Grčke i pomorskoj na ostrvu Krit.

Ambasador SAD u Grčkoj Džordž Cunis sastao se danas sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. "Razgovarali smo o tome kako bi SAD i Grčka mogle da zajedno rade na jačanju našeg saveza, promovišući bezbednost i prosperitet", napisao je Cunis na Tviteru. ; Dok vladajući konzervativci smatraju da će savezništvo sa NATO-om, odnosno sporazum sa SAD, stabilizovati region potresen ruskim ratom u Ukrajini i smanjiti napetost izmedju Grčke i Turske, opoziciona Komunistička paartija protestuje na ulici zbog postojanja američkih baza, a glavna opoziciona partija, "Siriza", protivi se sporazumu, tvrdeći da Grčkoj ne pruža dovoljne garancije bezbednosti.

1 / 7 Foto: Profimedia

Grčka je prošle godine sklopila bilateralni odbrambeni sporazum sa Francuskom, nakon tenzija 2020. između Grčke i Turske koje se, iako su obe članice NATO-a, decenijama spore oko granice na moru i prava na eksploataciju resursa u istočnom Mediteranu.

Bonus video:

01:24

DOLAZI VELIKI ISPIT PRED EU I SAD! Stručnjak upozorava: Ako NATO ne ispoštuje OVAJ deo povelje EVROPA VIŠE NEĆE BITI BEZBEDNA

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.