FRANCUSKI TUŽIOCI POKRENULI ISTRAGU PROTIV PREDSEDNIKA INTERPOLA
Francuska, Foto: Profimedia

haos neviđeni

FRANCUSKI TUŽIOCI POKRENULI ISTRAGU PROTIV PREDSEDNIKA INTERPOLA

Zvaničnik kancelarije pariskog tužioca za borbu protiv terorizma naveo je da je imenovan istražni sudija koji će ispitati slučaj i utvrditi da li će podići optužnicu protiv Raisija nakon što je preliminarna istraga počela u martu

Objavljeno:

Francuski tužioci pokrenuli su istragu protiv predsednika globalne policijske agencije Interpol Ahmeda Nasera Al Raisija zbog navoda da je možda bio saučesnik u mučenju zatvorenika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je zvaničnik suda.

Raisi je zvaničnik UAE koji je imenovan za predsednika Interpola, čije je sedište u Francuskoj, u novembru 2021. uprkos optužbama grupa za ljudska prava da nije reagovao po navodima o mučenju zatvorenika u UAE, prenosi Rojters.

Zvaničnik kancelarije pariskog tužioca za borbu protiv terorizma naveo je da je imenovan istražni sudija koji će ispitati slučaj i utvrditi da li će podići optužnicu protiv Raisija nakon što je preliminarna istraga počela u martu.

Kako navodi Rojters, taj zvaničnik je potvrdio raniji izveštaj AFP-a da je istraga pokrenuta na osnovu univerzalne jurisdikcije nakon žalbi britanskih državljana Metjua Hedžisa i Ali Ise Ahmada.

Hedžis, akademik sa Univerziteta u Ekseteru, rekao je za Rojters 2021. godine da je 2018. godini u UAE držan u samici sedam meseci zbog navoda o špijunaži kada je otišao u tu zemlju radi istraživanja za doktorat.

Rekao je da su mu službe bezbednosti Emirata pretile fizičkim nasiljem i povredile porodicu u zgradi za koju je odgovoran Raisi.

UAE su na to reagovali navodima da Hedžis nije bio podvrgnut nikakvom fizičkom ili psihološkom maltretiranju tokom svog pritvora.

Ali Isa Ahmad je rekao Rojtersu 2021. da je priveden tokom odmora kada je otišao u UAE da gleda Kup Azije 2019. godine, jer je nosio majicu sa zastavom Katara, u vreme kada je došlo do diplomatskog spora između dve zemlje.

On je dodao da je tokom pritvora nekoliko dana bio tučen, podvrgavan strujnim udarima i lišen hrane, vode i sna.

UAE su naveli da je svaka pravna žalba podnesena sa optužbama protiv Raisija "bez osnova i da će biti odbijena".

Hjumen rajts voč naveo je da stotine aktivista, akademika i advokata izdržavaju duge kazne u zatvorima UAE, često nakon nepravednih suđenja po nejasnim i opširnim optužbama.

UAE su na te optužbe regovali rečima da su "one lažne i nepotkrepljene".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.