LITVANSKI PREDSEDNIK KRITIKOVAO MAKRONOVU IDEJU!
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

litvanija

LITVANSKI PREDSEDNIK KRITIKOVAO MAKRONOVU IDEJU!

Litvanija čvrsto podržava ukrajinsku kandidaturu za pristupanju EU, iako Nauseda priznaje da bi ta procedura mogla da traje godinama

Objavljeno:

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda je danas kritikovao ideju Emanuela Makrona o stvaranju "Evropske političke zajedice", ocenjujući da to odražava nedostatak volje za brzo uključenje Ukrajine u EU.

Kijev je podneo kandidaturu za članstvo u Uniji 28. februara, nekoliko dana posle početka ruske invazije, ali neke zapadne zemlje članice su rezervisane čak i prema davanju statusa kandidata Ukrajini, i nastoje da izbegnu ubrzanu proceduru prijema.

Francuski predsednik juče je u Berlinu ocenio da bi bile potrebne "decenije" za zemlju kao što je Ukrajina da se pridruži EU, i predložio da u vremenu dok se to čeka ona postane deo "Evropske političke zajednice" koja bi mogla da obuhvati kako zemlje-aspirante tako i bivše članice kao što je Velika Britanija koja je izašla iz Unije 2020.

"Imam utisak da se radi o pokušaju da se prikrije očigledan nedostatak političke volje za donošenje definitivnih odluka o davanju statusa kandidata" Ukrajini, rekao je litvanski predsednik Gitanasa Nauseda novinarima.

"To svakako nije dobro i mislim da pre davanja takvih predloga treba da potražimo mišljenje Ukrajine da saznamo da li ti predlozi odgovaraju njenim očekivanjima", dodao je on.

1 / 6 Foto: Profimedia

Litvanija čvrsto podržava ukrajinsku kandidaturu za pristupanju EU, iako Nauseda priznaje da bi ta procedura mogla da traje godinama.

"Nismo naivni i razumemo da će proći više od jedne, više od dve i možda čak više od osam godina od trenukta kada Ukrajina dobije status kandidata za pridruženje EU do sticanja punopravnog članstva, rekao je on.

Bonus video:

04:56

BRZE VESTI 10.05.2022. 13:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.