VELIKA BRITANIJA POTPISALA NOVI SPORAZUM SA FINSKOM I ŠVEDSKOM!
London, Foto: Privatna arhiva

VOJNA POMOĆ

VELIKA BRITANIJA POTPISALA NOVI SPORAZUM SA FINSKOM I ŠVEDSKOM!

Britanski premijer izjavio je da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas u Helsinkiju da je dogovorio nove sporazume sa Švedskom i Finskom u cilju jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje "ako budu napadnute".

- Zajednička deklaracija znači da ćemo u slučaju neke katastrofe, ili ako bilo ko od nas bude napadnut, priskočiti jedni drugima u pomoć, a to podrazumeva i vojnu pomoć - dodao je Džonson, prenosi Rojters.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: Profimedia

Britanski premijer je izjavio da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi.

- NATO je odbrambeni savez. NATO ne predstavlja pretnju nikome. On je tu u svrhu zajedničke odbrane - rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Helsinkiju, navodi Rojters.

Ninisto je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “izmenila sliku” i “naterala” Finsku da “razmišlja o svojoj bezbednosti”.

- Rusija je pokazala da je spremna da napadne neku susednu zemlju - rekao je on i dodao da je rezultat toga da Finska sada razmatra priključenje NATO-u.

- Vi ste ovo izazvali. Pogledajte se u ogledalo - poručio je Ninisto, obraćajući se Rusiji direktno, navodi britanska agencija.

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media