SVE BLIŽI ODLUCI! Finska i Švedska narednih dana o članstvu u NATO
NATO, Foto: Profimedia

ODLUKA

SVE BLIŽI ODLUCI! Finska i Švedska narednih dana o članstvu u NATO

Očekuje se da će i finski predsednik Sauli Ninisto ove nedelje obelodaniti da podržava priključivanje Finske NATO

Objavljeno:

Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena objava se očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Manje od tri meseca od početka sukoba u Ukrajini, dve nordijske zemlje suočene sa ruskom pretnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebno SAD-a, piše francuska novinska agencija AFP.

- Kakva će odluka biti doneta, još nije odlučeno. Naša poruka je da će 15. maja rukovodstvo stranke zauzeti stav - rekao je sekretar Socijaldemokratske partije Tobias Baudin za RS, švedski javni radio servis, prenosi Rojters.Ruska vojna operacija u Ukrajini izazvala je hitno preispitivanje bezbednosne politike i u Švedskoj i u Finskoj.

Očekuje se da će i finski predsednik Sauli Ninisto ove nedelje obelodaniti da podržava priključivanje Finske NATO.

1 / 6 Foto: Profimedia

U Finskoj, kao i Švedskoj, rat u Ukrajini je potpuno preokrenuo javno mnjenje koje je do ruske intervencije bilo podeljeno po pitanju članstva.

Prema anketi javne televizije Yle, 76 odsto Finaca podržava članstvo zemlje u NATO-u, dok je prethodnih godina ta podrška bila oko 20, 30 odsto.

U Švedskoj, vladajući socijaldemokrati, čije bi zeleno svetlo za pristupanje NATO-u osiguralo jasnu većinu u parlamentu, dali su do znanja da će svoju odluku objavio ove nedelje.

Sledeće nedelje Finska i Švedska održavaju godišnje vojne vežbe na Gotlandu, švedskom ostrvo strateški smeštenom usred Baltika.

Sa 12.000 profesionalnih vojnika i 21.000 vojnika koji služe vojni rok i vojskom koja bi u slučaju rata narasla na 280.000 vojnika, moćnom artiljerijom i 60 borbenih zrakoplova, Finska je snažna vojna sila za zemlju od samo 5,5 miliona stanovnika.

Švedska takođe raspolaže modernom vojskom koja ispunjava standarde NATO-a i ima vrhunsku vojnu industriju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.