OGLASIO SE POLJSKI PREMIJER POVODOM INCIDENTA! Moravjecki doliva ULJE na VATRU
Sergej Andrejev, Foto: Printscreen/Youtube/ The independent

NASTAVLJA SE

OGLASIO SE POLJSKI PREMIJER POVODOM INCIDENTA! Moravjecki doliva ULJE na VATRU

Ambasadora je crvenom bojom, shvaćenom kao simbol krvi Ukrajinaca, polila ukrajinska novinarka i aktivistkinja Irina Zemljana, koja tvrdi da to nije učinila namerno

Objavljeno:

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je danas provokacijom nazvao pokušaj ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva da položi venac na grobove sovjetskih vojnika na Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Moravjecki je kazao da je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova prethodno poslalo notu Andrejevu, upozorivši ga da način na koji ruska ambasada planira obeležavanje Dana pobede, polaganjem venaca i organizovanjem marša "Besmrtni puk", deluje kao provokacija zbog rata u Ukrajini i da može da izazove izgrede u Poljskoj, gde je utočište našlo više od tri miliona izbeglica iz Ukrajine.

"Ruski zločini u Ukrajini su toliko strašno iskustvo za mnoge ljude da je jasno da je pojavljivanje ambasadora Rusije pred Mauzolejom sovjetskih vojnika provokacija. Ambasador je bio dužan da poštuje upozorenje poljskog Ministarstva spoljnih poslova povodom toga", rekao je Moravjecki novinarima.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki
Poljski premijer Mateuš Moravjeckifoto: Profimedia

Posle upozorenja Poljske, Andrejev je odustao od organizovanja marša "Besmrtni puk", ali je naveo da će položiti venac u čast vojnika Crvene armije. Medjutim, nekoliko stotina demonstranata, Ukrajinaca i Poljaka, sprečilo ga je da pridje spomeniku i položi venac, uzvikujući "banditi" i "ubice".

Andrejev je tada poliven crvenom bojom, a policija se pojavila tek naknadno i sprečila dalje izgrede, odvodeći ambasadora do kola.

Šef poljske diplomatije Zbignjev Rau juče je izrazio žaljenje zbog napada na ambasadora Rusije, rekavši da nije smeo da se dogodi jer diplomate uživaju posebnu zaštitu, bez obzira na politiku vlada koje predstavljaju, dok je ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminjski izrazio razumevanje za polivanje ruskog ambasadora.

Ambasadora je crvenom bojom, shvaćenom kao simbol krvi Ukrajinaca, polila ukrajinska novinarka i aktivistkinja Irina Zemljana, koja tvrdi da to nije učinila namerno.

Sergej Andrejev
Sergej Andrejevfoto: Printscreen/Twitter/@UmarovaEl

"Bio je to gest protiv rata u Ukrajini. Bilo je slučajno, nisam uradila ništa loše. Polila sam sebe veštačkom krvlju u znak protesta, a ambasador je jednostavno stojao isuviše blizu pa je poletelo i na njega. Sada mi stotine Rusa prete ;na društvenim mrežama", kazala je Zemljana.

Zemljana je rekla da zvaničnici Rusije moraju da znaju da će ih Ukrajinci dočekati protestom gde god da se pojave u evropskim gradovima.

Sergej Andrejev
Sergej Andrejevfoto: Printscreen/Youtube/ The independent

Na kritike da ume da tuče pendrecima Poljakinje koje na ulicama protestuju zbog zabrane abortusa i da jakim snagama štiti kuću lidera vladajuće stranke Jaroslava Kačinjskog tokom protesta, a da nije u stanju da napravi kordon između demonstranata i ruskog ambasadora, poljska policija odgovara da su njeni pripadnici bili na groblju.

"Zbog izgreda za sada niko nije uhapšen. Analiziramo snimke i tek posle analize ćemo preduzeti dalje korake", navela je policija.

Za razliku od Varšave, gde se policija pojavila tek radi evakuacije ambasadora do vozila, u Gdanjsku je obezbedila da ruski konzul položi venac na grobove sovjetskih vojnika, poginulih u Drugom svetskom ratu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.