PRINC ČARLS PO PRVO PUT ODRŽAO KRALJIČIN GOVOR: Ovako izgleda raskošna CEREMONIJA otvaranja PARLAMENTA! (VIDEO)
Princ Čarls, Foto: Printscreen/Youtube/ LBC

ceremonija

PRINC ČARLS PO PRVO PUT ODRŽAO KRALJIČIN GOVOR: Ovako izgleda raskošna CEREMONIJA otvaranja PARLAMENTA! (VIDEO)

Kraljica je propustila samo dva prethodna državna otvaranja tokom svoje 70-godišnje vladavine, 1959. i 1963. godine, kada je bila trudna sa sinovima Endrjuom, odnosno Edvardom

Objavljeno: 16:07h

Britanski parlament u utorak otvara novogodišnju sednicu mešavinom kraljevske pompe i sirove politike, dok premijer Boris Džonson pokušava da ponovo oživi svoju administraciju okrnjenu skandalima i oživi ekonomiju usred pogoršanja krize troškova života.

Džonsonova konzervativna vlada izložiće zakone koje planira da usvoji u narednoj godini na tradicionalnom otvaranju državnog parlamenta.

Ceremonija će se održati bez 96-godišnje kraljice Elizabete Druge, koja se povukla zbog onoga što Bakingemska palata naziva "problemima sa mobilnošću".

Umesto toga, njen sin i naslednik, princ Čarls, čitaće kraljičin govor, koji je napisala vlada, ali tradicionalno čita monarh.

Prisustvovaće i princ Vilijam, koji je drugi u redu za tron.

Kraljica je propustila samo dva prethodna državna otvaranja tokom svoje 70-godišnje vladavine, 1959. i 1963. godine, kada je bila trudna sa sinovima Endrjuom, odnosno Edvardom.

Govor će sadržati 38 zakona, uključujući zakone o obrazovanju, dobrobiti životinja i „izjednačavanju“ ekonomskih mogućnosti za siromašnije regione.

Govor će obećati smanjenje birokratije za poslovanje i reviziju regulative nakon izlaska Britanije iz Evropske unije. Takođe može da sadrži mere za izmenu trgovinskih aranžmana za Severnu Irsku nakon Bregzita dogovorenih sa EU, što bi pogoršalo ionako napete odnose između Britanije i bloka.

Bonus video:

09:54

OVAKO ĆETE PREPOZNATI DA VAM JE DETE PRETRPELO NASILJE! Psihološkinja dala savet svim roditeljima: JEDNA STVAR JE POSEBNO VAŽNA

(Espreso/EuroNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.