TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA PALO NA NAJNIŽI NIVO U POSLEDNJIH 10 MESECI: Postoje 3 ključna razloga za KRAH!
Bitkoin, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

NA DNU

TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA PALO NA NAJNIŽI NIVO U POSLEDNJIH 10 MESECI: Postoje 3 ključna razloga za KRAH!

Kripto tržišta su ciklična, ali postoji nekoliko drugih faktora koji trenutno pokreću rasprodaju

Objavljeno:

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta pala je na najniži nivo u poslednjih deset meseci.

Dodatnih 130 milijardi dolara zbrisano je s ovog tržišta tokom upravo završenog vikenda, što je rezultiralo padom tržišne kapitalizacije na 1,62 biliona dolara. CoinGecko piše da nije bio ovako nizak od početka avgusta prošle godine.

Najveće kriptovalute – bitkoin i eterium – ponovno predvode kriptogubitnike tokom azijske trgovačke sesije u ponedjeljak ujutro. Bitkoin je pao za još 3,1 odsto na 33.486 dolara u vreme pisanja ovog teksta, a eterium je oslabio 4,2 odsto na 2.443 dolara, što je najniža cena od januara.

Kripto tržišta su ciklična, ali postoji nekoliko drugih faktora koji trenutno pokreću rasprodaju. FX Empire nam donosi ključna tri:

Povećanje kamatnih stopa Fed-a

Američke Federalne rezerve (Fed) podigle su kamatne stope za pola postotnog boda prošle nedelje, a Wall Street je odgovorio padom deonica. Kriptotržišta su sledila njihov put izgubivši više od 10 odsto ili gotovo 200 milijardi dolara tokom prošle nedelje.

Viši tržišni analitičar u Oandi, Edvard Moja, primetio je da su kriptotržišta bila u velikoj korelaciji s berzanskim indeksima kao što je Nasdaq. Primetio je da je indeks usmeren na tehnologiju ove godine pao 21 odsto, dok je bitkoin oslabio sličnih 22 odsto. Moja je dodao da je povjerenje ulagača nisko, prenosi Investitor.me.

“Bitkoin je stvarno zapeo u vrlogu raznih vesti, gde samo čekate da se sve smiri kako bi ljudi bili sigurniji u ulaganje. I dalje mislim da ovde postoji mnogo dugoročne potencijalne vrednosti za rast, ali morate biti u stanju da podnesete ovakve nestabilnosti”, dodao je Moja.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Hlađenje interesovanja

Godina 2021. bila je optimistična za institucionalna ulaganja u kripto, ali to se nije prenelo na 2022. Giganti kao što su Tesla, MicroStrategy, El Salvador i nekoliko platformi za plaćanje ušli su u kripto, podstaknuvši zamah i pritisak na kupovinu. Američki regulatori su čak dopustili da se trguje prvim bitkoin futures fondovima kojima se trguje na berzi, što je takođe doprinelo rastu.

Ova godina je međutim bila puno prigušenija, a prema CoinSharesu, četiri nedelje zaredom beleži se odliv institucionalnih kripto fondova.

Čini se i da ulagači reaguju na ono što se događa u široj privredi. Više je poverenja u tradicionalna dobra s oporavkom od pandemije Kovid-19 u punom zamahu i ukidanjem globalnih ograničenja.

Prema Chrisu Klineu, suosnivaču Bitcoin IRA-e, neki kripto investitori vagaju druge opcije i “premeštaju svoj novac nazad u dolar, kao početnu tačku.

Kriptovalute
Kriptovalute foto: Profimedia

Ciklusi “bikova” i “medveda”

Konačno, kriptotržišta su ciklična; što ide gore, mora jednom sići. Od početka bitkoina pre više od deset godina postojala su četiri različita tržišta bikova/medveda (tržišta u rastu odnosno u padu). Ako su prethodni ciklusi nešto što treba proći, kriptotržišta mogu ostati “medvedasta” (u padu) do kraja ove godine i do 2023. pre nego što se ponovno okrenu.

Prema analitičarima, bitkoin bi mogao pasti na raspon od 20.000 dolara i tamo se konsolidovati neko vreme pre nego što opet dođe do značajnog uzlaznog zamaha.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.