I OVIM KOMPANIJAMA PRETI "CRNA LISTA"? Fundamentalne promene u Americi
Džo Bajden, Foto: Profimedia

NAFTA

I OVIM KOMPANIJAMA PRETI "CRNA LISTA"? Fundamentalne promene u Americi

Istovremeno, FED je povećao kamatnu stopu za 0,50 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cene novca od 2000. godine

Objavljeno:

Dok EU i dalje radi na postizanju konsenzusa o naftnom embargu, jer nisu sve članice spremne da se odreknu ovog ruskog energenta, i u Americi se dešavaju izvesne promene.

Naime, Američka centralna banka, odnosno FED, povećala je kamatnu stopu za 0,50 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cene novca od 2000. godine, preneo je AP.

Dvodnevna sednica FED-a počela je u utorak, a kako se inflacija u SAD kreće na najvišem nivou za 40 godina, gotovo svi su očekivali takvo povećanje kamatnih stopa.

FED je već na sednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će i nakon maja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

Istovremeno, donekle se nastavlja agresivnija politika nekadašnjeg predsednika, Donalda Trampa, prema Kini. Drugim rečima, Komisija za hartije od vrednosti SAD, poznatija kao SEC, dodala je više od 80 firmi na listu privrednih subjekata koji se suočavaju s mogućim isključenjem sa američkih berzi.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Profimedia

Među njima su JD.com, Pinduoduo, Bilibili i NetIs iz Kine.

SEC je time proširio listu koja se sastoji od kineskih kompanija koje kotiraju na američkom tržištu kapitala, pozivajući se na zakon iz 2020. koji je potpisao tadašnji predsednik SAD, Donald Tramp, izveštava Rojters.

Akt je donet sa ciljem da se uklone kompanije iz stranih jurisdikcija sa američkih berzi, ako njihovi revizorski izveštaji o poslovanju ne budu u skladu - tri godine zaredom - sa američkim oditorskim standardima.

Druge velike kineske kompanije koje su dodate na listu SEC-a su holding ÐinkoSolar, NIO, Čajna Petroleum & Kemikal korporacija.

Rojters je nedavno izvestio da su kineski regulatori zatražili od nekih firmi listiranih na berzi u SAD, uključujući Alibabu, Baidu i JD.com, da pripreme više informacija o reviziji.

Kina je takođe početkom aprila predložila da se revidiraju pravila o poverljivosti informacija za domaće kompanije koje kotiraju u inostranstvu, čime bi se uklonile pravne prepreke u kinesko-američkoj saradnji o nadzoru nad revizijom, odgovornost za zaštitu državnih tajni - prebacila na kineske kompanije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.