ODRASLE U RAZLIČITIM ZEMLJAMA: Naučnici proučavali BLIZNAKINJE razdvojene u DETINJSTVU, evo šta su OTKRILI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ODRASLE U RAZLIČITIM ZEMLJAMA: Naučnici proučavali BLIZNAKINJE razdvojene u DETINJSTVU, evo šta su OTKRILI!

Sestre su se rodile u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su kada su imale dve godine, nakon što se jedna od njih izgubila na pijaci

Objavljeno:

Naučnici su iskoristili retku priliku kako bi proučili sličnosti i razlike kod identičnih bliznkinja koje su razdvojene u ranom detinjstvu i koje su odgajane u različitim zemljama.

Iako su ranija istraživanja pokazala da je koeficijent inteligencije u velikoj meri nasledan (do 80 posto) i da jednojajčani blizanci obično imaju sličan IQ, u ovom slučaju stvari su bile značajno drugačije, odnosno zabeležena je razlika od 16 bodova.

Bliznakinje su delile i mnoge slične karakteristike, ali ova primetna razlika u kognitivnim sposobnostima ukazuje na to da bi trebalo dodatno preispitati koliko naša inteligencija zavisi od gena, a koliko od okruženja u kom smo odgajani, piše Sajens alert.

Bliznakinje na plaži
Bliznakinje na plaži foto: Profimedia

Izgubila se na pijaci

"Primetili smo jasne sličnosti u karakteru, nivou samopoštovanja, mentalnom zdravlju i zadovoljstvu poslom. Ali, za razliku od prethodnih istraživanja, uočili smo značajne razlike u rezultatima opšte inteligencije i neverbalnog zaključivanja", naveli su naučnici u svom istraživanju.

Sestre su se rodile u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su kada su imale dve godine, nakon što se jedna od njih izgubila na pijaci. Roditelji su je bez uspeha tražili.

Izgubljena devojčica je završila u bolnici udaljenoj 160 kilometara od kuće i potom ju je usvojio par iz SAD. Bliznakinja koja je odrastala u SAD je dala uzorak svoje DNK kako bi se putem njega lakše pronašla njena davno izgubljena sestra. Ponovo su se srele 2020. godine.

Bliznakinje
Bliznakinje foto: Profimedia

Bliznakinja iz Južne Koreje imala viši IQ

Uprkos brojnim sličnostima, bliznakinja koja je odrasla u Južnoj Koreji imala je značajno veći nivo perceptivnog zaključivanja i brzine obrade podataka. Mada je sestra odrasla u Americi imala tri potresa mozga u odrasloj dobi - zbog kojih se, kako je sama rekla, oseća kao "drugačija osoba", nemoguće je znati sa sigurnošću koliko je to uticalo na rezultate u kognitivnim testovima.

Naučnici navode da treba uzeti u obzir i da su sestre odrastale u dosta različitim okolnostima. Ne samo da su odgajane u različitim zemljama nego je sestra iz SAD odrastala u domu u kojem je bilo više sukoba i manje slobode u poređenju sa sestrom iz Južne Koreje.

"Bliznakinje su odgajane u vrlo različitim sredinama, ne samo u različitim zemljama i kulturama", naveli su naučnici.

Bliznakinje
Bliznakinjefoto: Profimedia

Sličnosti u osobinama

Studija ipak pokazuje da jednojajčani blizanci imaju neke iste karakteristike, čak i u slučaju da odrastaju u različitim porodicama. Obe sestre su, na primer, imale visoke rezultate u pogledu nivoa samosvesti i samopoštovanja.

Uopšteno govoreći, SAD su više individualističke i manje kolektivističke u pogledu nacionalne kulture u poređenju sa Južnom Korejom. Istraživači smatraju da su ove kulturne razlike verovatno imale uticaj na neke od prijavljenih rezultata ličnosti.

Naučnici kažu da će zbog sve dostupnijih DNK testova u narednim godina doći do većeg broja spajanja davno izgubljenih blizanaca, što će im omogućiti detaljniju analizu njihovih sličnosti i razlika.

"Važno je pronaći što više ovakvih slučajeva. Još uvek nam nisu u potpunosti jasni mehanizmi putem kojih geni utiču na naše ponašanje", rekla je autorka studije, evolutivni psihilog Nensi Segal sa Kalifornijskog univerziteta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.