"GRAD KOJI SU PODIGLA GOSPODA ZA GOSPODU": Jedna od najmanjih PRESTONICA na svetu bolja od Londona, Rima i Atine?
Ilustracija, Foto: Profimedia

valeta

"GRAD KOJI SU PODIGLA GOSPODA ZA GOSPODU": Jedna od najmanjih PRESTONICA na svetu bolja od Londona, Rima i Atine?

Valeta ima površinu manju od kilometra kvadratnog tako da zaista možete da obiđete svaku ulicu

Objavljeno:

"Grad koji su podigla gospoda za gospodu", ovim rečima je britanski državnik Bendžamin Dizraeli opisao jednu evropsku prestonicu. London? Rim? Atinu? NIjednu od njih. Ovo je bio njegov utisak nakon što je 1830. godine posetio jednu od najmanjih prestonica, Valetu na Malti.

Valeta ga je očarala svojom arhitekturom i palatama koje su bile dostojne Venecije, a nije ni čudo kada uzmemo u obzir bogato kulturološko nasleđe i istoriju Malte. Ovde su prolazili Arapi, Francuzi, Britanci i mnogi drugi koji su ostavili svoj trag.

Baš zbog toga što je često bila na meti raznih osvajača, Valeta je bila utvrđen grad. Nakon tzv. Velike opsade Malte 1565. godine, njeni bastioni, zamci i kule počeli su da se estetski uzdižu i Valeta je postala dom umetnicima i arhitektama koji su obogatili grad. Među njima je bio čak i slavni italijanski slikar Karavađo, kojeg mnogi smatraju začetnikom baroka.

U tom smislu, bio je ovo zlatni period male prestonice (koja je, usput rečeno, tek tada postala malteška prestonica, zamenivši dotadašnju Mdinu). Sva politička, ekonomska i kulturna aktivnost slila se ovde u obliku malih dućana, radionica, umetničkih ateljea.

Čak 8.000 gospode radilo je godinama na gradnji raskošnih palata i domova za svu novopridošlu gospodu.

Vitezovi Hospitalci, poznatiji i kao Malteški vitezovi i Vitezovi malteškog reda, bili su zaslužni za postavljanje više od 300 spomenika širom ovog malenog grada. Kupole crkava tako su vešto izrađene da se posetioci i danas dive panorami grada.

Danas je Valeta upisana na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi, a krenete li na mediteranski odmor iz snova, posetite barem neke od ovih slavnih atrakcija: Katedralu Svetog Jovana u kojoj se nalaze Karavađova najznačajnija dela, zgradu predsednika vlade poznatu kao Palata Auberge de Castille et Leon, pozorište Manoel, parkove Gornja i Donja Baraka…

1 / 4 Foto: Profimedia

Valeta ima površinu manju od kilometra kvadratnog tako da zaista možete da obiđete svaku ulicu. Gospodski, kako joj i priliči.

Bonus video:

10:48

GODINAMA SE SUDIO SA BRENOM I Sašom POPOVIĆEM! Legendarnog glumca svi su obožavali kao Marinka Ćutuka, EVO GDE JE I ŠTA SADA RADI

(Espreso/CDM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.