TALIBANI PROPISALI NOVO PRAVILO: Žene MORAJU da ga se PRIDRŽAVAJU da MUŠKARCI ne bi bili KAŽNJENI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

talibani

TALIBANI PROPISALI NOVO PRAVILO: Žene MORAJU da ga se PRIDRŽAVAJU da MUŠKARCI ne bi bili KAŽNJENI!

Za sve dostojanstvene avganistanske žene nošenje hidžaba je neophodno, a najbolji hidžab je čadori [burka] koji je deo naše tradicije i poštuje se

Objavljeno:

Talibanski lideri su izdali dekret u kojem se nalaže da sve žene moraju da pokriju lica i da pokazuju samo oči u javnosti, a ako se žene ne povinuju, onda će njihovi muški staratelji biti kažnjeni.

Tvrdolinijski islamisti, koji su već zabranili mnogim devojkama da pohađaju škole, a ženama da idu na posao, takođe su predložili da žene treba da izbegavaju potpuno napuštanje svojih domova.

„Za sve dostojanstvene avganistanske žene nošenje hidžaba je neophodno, a najbolji hidžab je čadori [burka] koji je deo naše tradicije i poštuje se“, Šir Mohamed, zvaničnik ozloglašenog talibanskog Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, navodi se u saopštenju koje prenosi Asošiejted pres.

„One žene koje nisu prestare ili mlade moraju da pokriju lice, osim očiju“, dodao je on. „Islamski principi i islamska ideologija su nam važniji od bilo čega drugog.

1 / 3 Foto: Profimedia

Muški rođaci, poznati kao "staratelji" pod talibanskim sistemom, mogli bi se suočiti sa sudskim saslušanjima ili zatvorom ako žena sa kojom su u srodstvu odbije da se povinuje novom ediktu.

Talibani su došli na vlast prošlog avgusta obećavajući da će biti drugačija vlada od one koja je zbačena 2001. godine, ali teško stečene slobode žena su u velikoj meri ograničene od prošlog avgusta.

Bonus video:

00:30

MASAKR U EKVADORSKOM ZATVORU U obračunu bandi stradala 43 zatvorenika

(Espreso/Vice World News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.