(BLOG UŽIVO) UKRAJINA KONFISKUJE SVU RUSKU IMOVINU? Zelenski se osvrnuo na smrt Leonida Kravčuka
Ukrajina, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) UKRAJINA KONFISKUJE SVU RUSKU IMOVINU? Zelenski se osvrnuo na smrt Leonida Kravčuka

Bajden potpisao zakon koji ubrzava isporuku SAD oružja Ukrajini, Šolc preneo da Nemačka podržava Ukrajinu "moralno, finansijski i vojno - oružjem, Savet UN za ljudska prava u četvrtak o Ukrajini

Objavljeno: 23:46h

Činjenice:

  • Bajden potpisao zakon koji ubrzava isporuku SAD oružja Ukrajini
  • Moldavija poziva na povlačenje vojske Rusije iz Pridnjestrovlja
  • Šolc: Nemačka podržava Ukrajinu "moralno, finansijski i vojno - oružjem
  • Savet UN za ljudska prava u četvrtak o Ukrajini
  • Putin učestvovao u šetnji "Besmrtni puk", obratio se sa Crvenog trga
  • Makron ocenio Putinov govor kao "ratnohuškački"
  • Ruskog ambasadora u Varšavi zalili crvenim sirupom
  • Pulicer novinarima Ukrajine
  • Nekoliko požara usled ruskih raketnih napada na Odesu
  • Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 76. dan

Vladimir Putin je tokom svog govora povodm Dana pobede rekao ruskim vojnicima da se „bore za isto što su se borili njihovi očevi i dedovi“. Pre govora, strani zvaničnici su rekli da bi Putin mogao da iskoristi jučerašnji dan da pokrene potpunu mobilizaciju ruskih trupa ili da zvanično objavi rat Ukrajini, ali ništa od toga se nije dogodilo.

Njegov govor izazvao je niz reakcija, pa je tako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio iz Kijeva:

- Nećemo dozvoliti nikome da pripoji ovu pobedu, nećemo dozvoliti da se ona prisvoji - rekao je on u snimljenom obraćanju uz klavirsku pratnju dok je prolazio kroz centar Kijeva pored protivtenkovskih barikada. I francuski predsednik Emanuel Makron je Putinov govor ocenio kao ratnohuškaški. Dok je Bela kuća ocenila govor ruskog predsednika kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdna".

Za to vreme ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruske snage, uz podršku tenkova i artiljerije, sprovode „olujne operacije“ na čeličanu Azovstal u Mariupolju, gde su smešteni poslednji branioci grada na jugu.

Tokom polaganja venca ambasador Rusije u Poljskoj, poliven je crvenim slatkim sirupom, što su osudili i rusko i poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Krajem dana američki predsednik Džozef Bajden potpisao je Zakon o zajmu za odbranu demokratije za 2022. godinu, na ceremoniji u Beloj kući kojoj je prisustvovala i prva članica Kongresa rođena u Ukrajini, republikanka Viktorija Sparc. Zakon ima za cilj da pojednostavi proces slanja vojne pomoći Ukrajini.

1 / 14 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:40 Portparol ruskog Ministarstva odbrane: Poginulo 27 ukrajinskih komandosa na Zmijskom ostrvu

Tela 27 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga ostavljena su na Zmijskom ostrvu nakon što je operacija Kijeva propala, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Danas su naše trupe našle tri tela ukrajinskih komandosa na obali. U ovom trenutku je, kao rezultat neuspele operacije Kijeva, ostalo 27 tela pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga, kao i nacionalista na Zmijskom ostrvu - preneo je Konašenkov. Rusko Ministarstvo odbrane je 9. maja saopštilo da je više od 50 komandosa eliminisano u pokušaju da ukrajinske snage ponovo zauzmu Zmijsko ostrvo, koje je Ukrajina izgubila 24. februara.

Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri navode ruskog ministarstva.

23:20 Zelenski se osvrnuo na smrt Leonida Kravčuka

U svom noćnom obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na smrt Leonida Makaroviča Kravčuka, prvog predsednika Ukrajine.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

- On nije bio samo političar. I ne samo istorijska ličnost. Bio je čovek koji je umeo da nađe mudre reči i izgovori ih tako da ih čuju svi Ukrajinci - naveo je Zelenski da je to posebno važno u teškim, kriznim trenucima, kada budućnost cele zemlje može zavisiti od mudrosti jedne osobe.

- Uvek je nalazio mnogo više od jednog minuta da pomogne da se stvari reše i da savet. I na tome sam mu lično posebno zahvalan. Kao dete preživeo je Drugi svetski rat, preživeo okupaciju. Leonid Makarovič je znao šta sloboda košta. I svim srcem je želeo mir za Ukrajinu. Siguran sam da ćemo to sprovesti. Ostvarićemo svoju pobedu i svoj mir.

22:40 Ukrajina nastupila na takmičenju pesme Evroviziji

21:16 Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu

Ukrajinska vlada odobrila je danas ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“.

Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegramm kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.

- I predsednik i vlada su više puta govorili da Rusija mora da plati za ono što je uništila u Ukrajini - poručio je Šmihal, prenosi Ukrinform. On je dodao da Vlada nastavlja da radi sa međunarodnim partnerima kako bi imovina Rusije u drugim državama bila konfiskovana i prebačena za obnovu Ukrajine.

21:09 U Beloj kući se sastali italijanski premijer i američki predsenik

Italijanski premijer Mario Dragi i američki predsednik Džo Bajden naglasili su u utorak u Beloj kući transatlantsko jedinstvo u odgovoru na sukob u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres.

Uprkos zavisnosti Italije od ruskog gasa i tradicionalno prijateljskim vezama Rima sa Moskvom, Dragijeva vlada je čvrsto podržavala napore da se Rusija kazni za sukob u Ukrajini. Zajedno sa zapadnim saveznicima, Rim je poslao oružje da podrži Kijev, iako postoji sve veća nelagodnost zbog tog poteza unutar Dragijeve vlade nacionalnog jedinstva.

20:03 Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.

19:58 Zelenski se obratio parlamentu Malte

Ukrajina koristi sva moguća diplomatska sredstva da organizuje spasavanje branilaca Marijupolja, ali Rusija ne pristaje ni na jednu od mnogih predloženih opcija, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju parlamentu Malte.

- Branioci i dalje ostaju u Marijupolju i nastavljaju da pružaju otpor na teritoriji fabrike Azovstalj - naveo je Zelenski i napomenuo da je Ukrajina zatražila od svojih partnera neophodno oružje kako bi deblokirala Marijupolj i spasila vojsku i civile, ali da nije stiglo dovoljno oružja.

Zelenski je pozvao zapadne saveznike da “unište ambiciju aktuelnog agresora da preuzme Ukrajinu i druge evropske države” i dodao da su njegovoj vojsci potrebni avioni, helikopteri, specijalna artiljerija i drugo naoružanje, navodi Ukrinform.

19:42 Umro prvi predsednik Ukrajine

19:12 Putin je imenovao privremene šefove pet regiona

Kako je saopšteno iz Kremlja, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o imenovanju vršioca dužnosti šefa Republike Mari El Jurija Zajceva. Takođe je imenovao vršioca dužnosti guvernera Kirovske oblasti Aleksandra Sokolova i potpisao ukaz o imenovanju Vladimira Mazura za vršioca dužnosti šefa Tomske oblasti.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Putin je imenovao i vršioca dužnosti guvernera Rjazanjske oblasti Pavla Malkova i takođe potpisao ukaz o imenovanju Romana Busargina za vršioca dužnosti šefa Saratovske oblasti.

18:55 Belorusija raspoređuje specijalne trupe u blizini granice sa Ukrajinom

Belorusija će rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini svoje južne granice sa Ukrajinom kao odgovor na „rastuću pretnju“ od strane SAD i njenih saveznika, saopštile su oružane snage, pošto je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da je Moskva pristala da pomogne Minsku da proizvodi rakete.

- Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavljaju da jačaju svoje vojno prisustvo na državnim granicama Belorusije. Snaga ove snage je više nego udvostručena u poslednjih šest meseci. Jačanje vojnog prisustva zapadnih saveznika svedoči o rastućoj pretnji za Republiku Belorusiju - izjavio je načelnik beloruskog generalštaba Viktor Gulevič i dodao da Belorusija takođe raspoređuje protivvazdušne, artiljerijske i raketne jedinice za vežbe na zapadu, prenosi Gardijan. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

18:34 Četiri regionalna guvernera u Rusiji podnela ostavke

Četiri ruska regionalna guvernera podnela su danas ostavke u trenutku dok se ta zemlja priprema za uticaj ekonomskih sankcija, javlja Rojters.

Guverneri Tomske, Saratovske, Kirovske i Mari Elske oblasti saopštili su da momentalno odlaze sa dužnosti, dok je guverner Rjazanske oblasti rekao da se neće kandidovati za još jedan mandat, piše britanska agencija.

17:46 Blinken: Ruski sajber napadi poremetili ukrajinsku komandu

Rusija je krajem februara ove godine pokrenula sajber napade na komercijalne satelitske komunikacione mreže kako bi poremetila ukrajinsku komandu i kontrolu, izjavio je danas američki državni sekretar Antoni Blinken. Te akcije su uticale na druge evropske zemlje, dodao je Blinken u saopštenju, prenosi Rojters.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države su razvile nove mehanizme koji će pomoći Ukrajini da identifikuje sajber pretnje i da se oporavi od sajber incidenata, a zajedno sa svojim saveznicima preduzimaju dodatne korake da se pojača odbrana od ruskih akcija, naveo je Blinken, prenosi britanska agencija.

17:17 Lavrov o davanju zamrznute ruske imovine Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je krađom ideju šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja o prebacivanju zamrznute ruske imovine Ukrajini kako bi se time platila obnova zemlje.

Sergej Lavrov
foto: Profimedia

16:10 - Sastali se Zelenski i Berbok

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je imao "značajan sastanak" sa ministrima spoljnih poslova Nemačke i Holandije, Analenom Berbok i Vopke Hoekstrom.

- Podrška vaših zemalja nam je važna i dragocena. Hvala vam što ste danas solidarni sa ukrajinskim narodom - naveo je Zelenski.

15:45 - Šteta u Kijevu 70 miliona evra

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da će troškovi renoviranja zgrada u glavnom gradu Ukrajine nakon ruskih napada iznositi 70 miliona evra.

- Kao rezultat ruske vojne agresije, oštećeno je ukupno 390 objekata u ukrajinskoj prestonici. Od toga su 222 stambene zgrade. Već smo identifikovali 20 stambenih blokova u kojima prvo treba da počnu radovi na restauraciji. Da bi se ljudi uskoro vratili kućama. Granatiranjem i bombardovanjem grada oštećeno je 75 obrazovnih ustanova, od kojih 30 predškolskih, 17 zdravstvenih ustanova, 11 objekata kulture - naveo je Kličko.

1 / 4 Foto: Profimedia

15:06 - Makron pregovara sa Orbanom

Predsednik Francuske razgovarao je sa premijerom Mađarske u pokušaju da finalizuje evropsku zabranu za rusku naftu. Mađarska se protivila tom potezu, opisujući ga kao "atomsku bombu za svoju ekonomiju".

- Postoje kontakti na svim nivoima kako bismo osigurali da imamo globalni dogovor o ovom šestom paketu sankcija - rekao je zvaničnik iz Jelisejske palate.

Među 27 zemalja EU, Mađarska je najglasniji kritičar ovog planiranog embarga na rusku naftu.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila je u ponedeljak da je postigla napredak u razgovorima sa Orbanom.

14:10 - U Azovstalu ima dosta ranjenih

Ukrajinski vojnici zarobljeni u čeličani Azovstal kažu da je tokom noći bilo jakog granatiranja i da su na neko vreme izgubili kontakt sa poljskom bolnicom u kompleksu u Mariupolju.

Zamenik komandanta puka Azov, kapetan Svjatoslav Palamar, rekao je da je bombardovanje trajalo celu noć.

- Ima ranjenih, mnogo je teško ranjenih - rekao je on i dodao da im je potrebna hitna evakuacija.

Katerina Poliščuk, jedan od vojnika zarobljenih u čeličani, objavila je prkosnu poruku putem Fejsbuka da će se branioci fabrike boriti do poslednjeg.

13:24 - Grčka otvorila ambasadu u Kijevu

Grčka je ponovo otvorila svoju ambasadu u Kijevu, ali će u ambasadi biti samo ključno osoblje.

12:55 - Zelenski: Šesti paket sankcija neophodan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je planirani šesti paket sankcija EU protiv Rusije, uključujući embargo na naftu, neophodan jer je predlog bloka još uvek suočen sa pregovorima.

Obraćajući se slovačkom parlamentu, Zelenski je rekao: "Sada će biti usvojen šesti paket sankcija i to je svakako paket koji nam je potreban, a potrebne su i energetske sankcije".

U međuvremenu, visoki diplomata EU Žozep Borel rekao je da se nada da će uskoro biti postignut dogovor o naftnom embargu EU na Rusiju.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

11:55 - UN: Broj civilnih žrtava u Ukrajini znatno veći od zvaničnog

Šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava UN u Ukrajini izjavila je danas da je u toj zemlji od početka rata ubijeno na hiljade više civila od zvanične brojke od 3.381 žrtve.

- Radili smo na procenama, ali sve što mogu da kažem za sada je da je tačan broj žrtava za više hiljada veći od brojke koju smo vam dali. Potpuna nepoznanica je Mariupolj gde nam je bilo teško da u potpunosti pristupimo i dobijemo validne informacije - rekla je na brifingu za novinare u Ženevi Matilda Bogner, šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava UN u Ukrajini, prenosi Rojters.

11:15 - Nemačka ministarka Analena Berbok u poseti Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovala je danas u Ukrajinu, kao najviši zvaničnik nemačke vlade koji je posetio ovu zemlju od početka ruske intervencije 24. februara.

Njeno prvo odredište bio je grad Buča, u blizini Kijeva, gde su ruske snage navodno počinile zločine nad civilima, prenosi Rojters.

Moskva je u više navrata negirala da su u ratu u Ukrajini civili bili mete napada, a optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči tokom okupacije tog grada nazvala je "monstruoznim falsifikatom smišljenim da se ocrni ruska vojska".

1 / 5 Foto: Profimedia

10:20 - Pronađena tela 44 civila u ruševinama zgrade u Izjumu

Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleh Sinehubov izjavio je danas da su vlasti pronašle tela 44 civila u ruševinama zgrade u gradu Izjumu koju je Rusija uništila u martu.

Sinehubov je rekao da se petospratnica srušila sa civilima unutra.

- Ovo je još jedan stravičan ratni zločin ruskih okupatora nad civilnim stanovništvom - rekao je on.

Sinehubov nije rekao tačnu lokaciju gde se zgrada nalazi.

09:15 - U Azovstalu i dalje ima zarobljenih civila

Najmanje 100 civila ostalo je u čeličani Azovstal koja se nalazi pod snažnom ruskom vatrom u gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, saopštio je gradonačelnik grada.

- Pored vojske, u skloništima je ostalo najmanje 100 civila. Međutim, to ne smanjuje težinu napada okupatora - napisao je pomoćnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Reuters.

1 / 6 Foto: Profimedia

08:35 - Ima stradalih u napadu na Odesu

U napadu na Odesu uništen je tržni centar i skladište. Ukrajinske vlasti navode da je jedna osoba preminula, a petoro je prebačeno u bolnicu.

Napadi su se dogodili kasno u ponedeljak, istog dana kada je predsednik Evropskog saveta bio u gradu.

Šarl Mišel je rekao da je video silose pune žita, pšenice i kukuruza u Odesi koji su bili spremni za izvoz - ali blokirani.

07:05 - Rusija neće zatvoriti ambasade u Evropi

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ne planira da zatvara svoje ambasade u evropskim zemljama.

07:00 - U Odesi gađani hoteli i tržni centar?

Tržni centar i dva hotela pogođeni su juče u napadima na Odesu.

- Tri rakete Kinžal, nove ruske hipersonične rakete, ispaljene su iz aviona i pogodile „cilj turističke infrastrukture“ - rekao je Sergej Bračuk, portparol regionalne vojne administracije Odese.

Dve osobe su hospitalizovane, rekao je Bračuk. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi ove navode.

1 / 4 Foto: Profimedia

06:58 - Savet bezbednosti UN zaseda u četvrtak

Očekuje se da će Savet bezbednosti UN u četvrtak održati novi sastanak o sukobu u Ukrajini, saopštile su diplomate u ponedeljak.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.