FON DER LAJEN I MAKRON ZA PROMENU UGOVORA O EU!
Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen, Foto: Profimedia

sastanak

FON DER LAJEN I MAKRON ZA PROMENU UGOVORA O EU!

Konferencija o budućnosti Europe počela je pre godinu dana, a njen temeljni deo bili su paneli građana

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica EK Ursula fon der Lajen zauzeli su se danas za promenu Ugovora o EU kako bi se uvažili zahtevi građana među kojima je i ukidanje prava veta država članica na spoljnopolitička i bezbednosna pitanja.

Građani Evropske unije žele da 27-člani blok postane pravedniji, da pokaže veću solidarnost, da vodi borbu protiv klimatskih promena i brže donosi odluke, čak i ako bi to značilo ukidanje obaveze da se neke odluke donose jednoglasno, navodi se u izveštaju koji je danas usvojen u Strazburu na Konferenciji o budućnosti Europe.

Izveštaj je rezultat jednogodišnjih institucionalnih konsultacija sa građanima EU u okviru procesa koji se zove Konferencija o budućnosti Evrope.

U završnom dokumentu se iznose ideje za promene od kojih bi neke zahtevale izmene ugovora EU što se smatra osetljivom temom, preneo je ranije Rojters.

Set od 49 predloga sada će razmatrati Evropski parlament, vlade zemalja EU i Evropska komisija, koja je jedina ovlašćena da predlaže nove zakone EU.

"Već sledećeg meseca ćemo utvrditi šta je potrebno da oživimo vaše predloge i odgovorimo najbolje što možemo", rekla je šefica Komisije Ursula fon der Lajen poslanicima EU u Strazburu, te najavila da će više predloga Komisije inspirisanih izveštajem stići u septembru.

Konferencija o budućnosti Europe počela je pre godinu dana, a njen temeljni deo bili su paneli građana.

1 / 6 Foto: Profimedia

Marketinške agencije odabrale su 800 učesnika Konferencije u skladu sa sociodemografskom strukturom Europske unije. Oni su podijeljeni u četiri tematska panela sa po 200 učesnika usvojili preporuke koje bi hteli da se primene u EU.

Neki od predloga Konferencije o budućnosti Europe, poput ukidanja veta u spoljnoj i bezbednosnoj politici, zahtevaju promenu Ugovora o EU, zbog čega je Evropski parlament sazvao konvenciju na kojoj će se raspravljati o tim pitanjima.

Francuski predsednik kazao je da Evropska unija mora biti "efikasna i suverena" kako bi odgovorila na globalne izazove, a to je teško postići u sadašnjem okviru.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Izazov je da budemo efikasni i u doba mira, a ne samo u krizama", istakao je Makron u Evropskom parlamentu pred kopredsedavajućima Konferencije, predstavnicima država članica Europske unije, evropskih institucija i građana koji su učestvovali na Konferenciji.

Bonus video:

05:48

BRZE VESTI 09.05.2022. 13:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.