ZNAČAJNA DOSTIGNUĆA U ZAŠTITI EKOSISTEMA U KINI: Jezero Ćinghai proširilo se za 220 km2 za deset godina!
Ilustracija, Foto: Kineski radio internacional

PRIRODNA SREDINA

ZNAČAJNA DOSTIGNUĆA U ZAŠTITI EKOSISTEMA U KINI: Jezero Ćinghai proširilo se za 220 km2 za deset godina!

Najnoviji podaci satelitskog daljinskog istraživanja pokazali su da je površina vode jezera Ćinghai, najvećegkopnenog slanog jezera u zemlji, iznosila preko 4.626 kvadratnih kilometara do kraja prošlog septembra

Objavljeno:

Kina je postigla značajna dostignuća u očuvanju i restauraciji životne sredine tokom poslednjih 10 godina sprovođenjem kampanja širom zemlje za podizanje ekološke svesti ljudi i sprovođenjem srodnih zakona i propisa.

Najnoviji podaci satelitskog daljinskog istraživanja pokazali su da je površina vode jezera Ćinghai, najvećegkopnenog slanog jezera u zemlji, iznosila preko 4.626 kvadratnih kilometara do kraja prošlog septembra.

Odnosno da se proširilo za skoro 220 kvadratnih kilometara u odnosu na pre 10 godina, piše Kineski radio internacional.

Jezero koje se nalazi u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghai, smanjivalo se od 1950-ih iz više razloga, uključujući ljudske aktivnosti. Kombinovani efekti očuvanja i promena u regionalnoj klimi, međutim, pomogli su da se stvari preokrenu.

Tokom protekle decenije, Kina je poboljšala svoje zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine, uključujući reviziju Zakona o šumama i Zakona o pašnjacima.

U međuvremenu, centralna vlada je uložila 50 milijardi juana (oko 7,75 milijardi dolara) u 25 pilot projekata za ekološku zaštitu i obnovu planina, reka, šuma, jezera i pašnjaka.

U junu 2020. Kina je predstavila 15-godišnji plan koji uključuje velike projekte za zaštitu i obnovu ključnih ekosistema od 2021. do 2035. godine.

Prema planu, zemlja ima za cilj da poveća pokrivenost šumama na 26 procenata do 2035. godine, podigne stepen pokrivenosti travnjaka vegetacijom na 60 procenata i razvija rezervate prirode.

(Espreso/Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media