77 GODINA OD KRAJA DRUGOG SVETSKOG RATA: Slavimo Dan Evrope i Dan pobede nad fažizmom
Evropske zemlje, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

SETIMO SE

77 GODINA OD KRAJA DRUGOG SVETSKOG RATA: Slavimo Dan Evrope i Dan pobede nad fažizmom

Ove godine se navršava se 77 godina od završetka Drugog svetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

Objavljeno:

Evropske zemlje danas slave Dan Evrope i Dan pobede nad fažizmom, u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU) i završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine.

Ove godine se navršava se 77 godina od završetka Drugog svetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

U Strazburu će danas biti zatvorena Konferencija o budućnosti Evrope uz prisustvo predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednica Evropske komisije i Evropskog parlamenta Ursule fon der Lajen i Roberte Mecole.

Francuski predsednik Makron će se istog dana u Nemačkoj sastati sa kancelarom Olafom Šolcom.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Zemlje EU i još neke evropske zemlje Dan pobede nad fažizmom obeležile su 8. maja, dok ga Rusija i još neke zemlje slave 9. maja. Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu 1945.

Rusija 9. maja organizuje tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje vojna dostignuća.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.