VOJNI ANALITIČAR ANALIZIRAO STANJE U UKRAJINI: Pomenuo i Putinov plan C
Rat u Ukrajini, Foto: Profimedia, Google Earth

RAT U UKRAJINI

VOJNI ANALITIČAR ANALIZIRAO STANJE U UKRAJINI: Pomenuo i Putinov plan C

U tekstu Klark podseća kako su Putinovi inostrani vojni uspesi širom sveta nakon 2008. godine postignuti korišćenjem malog broja elitnih snaga, plaćenika i lokalnih policijskih grupa uz ruske vazdušne snage

Objavljeno:

"Ovaj rat je rat u kom Rusija ne može da pobedi ni u kojem smislu", tvrdi vojni analitičar Mišel Klark u analizi koju je objavio BBC, a prenosi "Jutarnji list".

U tekstu Klark podseća kako su Putinovi inostrani vojni uspesi širom sveta nakon 2008. godine postignuti korišćenjem malog broja elitnih snaga, plaćenika i lokalnih policijskih grupa uz ruske vazdušne snage.

To je Moskvi dalo podršku uz niske troškove tokom ratova u Gruziji, Nagorno - Karabahu, Libiji, Maliju i dva puta u Ukrajini, tokom 2014. godine, prvo u legalnoj anekciji Krima, a zatim u stvaranju samoproglašenih ruskih država u Lugansku i Donjecku. Rusija se brzo i nemilosrdno kretala, a zapadni svet nije mogao da je zaustavi osim sankcijama. Međutim, kako kaže, Vladimir Putin je bio vešt i u stvaranju "novih činjenica na terenu".

On navodi da je Putin u februaru pokušao u najvećoj mogućoj razmeri da preuzme vlasti u roku od oko 72 sata u zemlji od 45 miliona ljudi koja zauzima drugu najveću kopnenu površinu u Evropi. Bilo je to neverovatno i nepromišljeno kockanje i potpuno je propalo u prvoj ključnoj nedelji. Dodaje i da Putin sada ima nekoliko opcija, osim da nastavi dalje kako bi ovaj rat bio veći, ili veći u Ukrajini ili izvan njenih granica. Evropa je dostigla opasan trenutak u svojoj istoriji, smatra on.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

- Pošto nije uspela sa planom A da zauzme vladu u Kijevu pre nego što snage predsednika Volodimira Zelenskog ili spoljni svet stignu reagovati, Moskva je tada prešla na plan B. Ovo je bio više "manevarski" vojni pristup" - opkoliti Kijev i krenuti na druge ukrajinske gradove - Černihov, Sumi, Harkov, Donjeck, Marijupolj i Mikolajev i jednostavno ugušiti ukrajinski oružani otpor, dok bi Kijevu pretila kapitulacija ili uništenje - objašnjava Klark.

Međutim, to je kaže, propalo, jer je jedini veći grad koji je pao pad rusku kontrolu bio Herson. Činjenica je dodaje da su ruske snage bile premale da bi pokorile Ukrajinu i imali su loš rezultat iz različitih razloga - loše vođeni, raspršeni oko četiri odvojena fronta od Kijeva do Mikolajeva i bez generala. Ispostavilo se da su se susreli s odlučnom i dobro uvežbanom ukrajinskom vojskom koja se s njima borila do zastoja u klasičnoj demonstraciji "dinamične odbrane" - ne držeći crtu, već pogađajući napadače na tačkama maksimalne ranjivosti.

Zatim Rusija prelazi na plan C, da odustane od Kijeva i severa i pokrene ofanzivu na Donbas i preko juga Ukrajine, verovatno do luke Odese na jugozapadaju. Rusi pokušavaju da opkole ukrajinsku operaciju združenih snaga - oko 40 odsto njene vojske koja je ukopana nasuprot otcepljenih republikama od 2014.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ključni ruski ciljevi su zauzeti i malo dalje jug. Zauzeti su i Slovjansk i Kramatorsk obe ključne tačke za kontrolu celog Donbasa. Međutim, na ovaj ili onaj način Rusija će morati da nastavi borbu u Ukrajini, bilo protiv stanovništva, bilo protiv ukrajinske vojske, a vrlo je moguće i obe istovremeno. I sve dok se Kijev drži svoje trenutne linije koja zahteva rusko povlačenje pre nego što se može razmišljati o bilo kakvim ustupcima, Putin ne može učiniti mnogo toga osim da sumorno nastavi dalje.

Zapad će nastaviti da isporučuje oružje i novac Kijevu i neće u skorije vreme ukinuti sankcije Rusiji. Nakon što se energetska zavisnost Evrope o njoj uvelike smanji, Rusija ima tako malo toga šta Evropi treba, SAD i Evropa moći će da ostave na snazi štetne sankcije uz male troškove za vlastitu privredu.

- Za Vladimira Putina nema povratka, a mogao bi biti čak i optužen kao ratni zločinac. Njegova jedina politička strategija je pretvoriti rat u Ukrajini u nešto drugo - deo borbe za samu borbu za opstanak Rusije protiv nacista i imperijalista Zapada koji uživaju u prilici da sruše Rusiju. Zato mu odgovara poigravanje opasnom idejom da je Rusija suočena s 'Velikim otadžbinskim ratom". Verovatno ćemo o tome još puno čuti na Dan pobede. Predsednik Putin tvrdiće da vidi svetlo na kraju vrlo mračnog i dugog tunela u koji je uveo sopstvenu zemlju- zaključuje se u analizi BBC-ja.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.