SMRTONOSNI VIRUS VLADA VELIKOM BRITANIJOM: Srbija je zbog njega 2018. godine pojačala nadzor na granicama! (FOTO)
Majmunske boginje, Foto: Printscreen/youtube/Channels Television

UŽAS

SMRTONOSNI VIRUS VLADA VELIKOM BRITANIJOM: Srbija je zbog njega 2018. godine pojačala nadzor na granicama! (FOTO)

Ova bolest je registrovana kod putnika koji je hospitalizovan u bolnici u Londonu, a UKHSA je u saradnji s Nacionalnom zdravstvenom službom pokušala da kontaktira sa svima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom

Objavljeno:
  • 39

Prvi slučaj majmunskih boginja ove godine potvrđen je u Velikoj Britaniji kod putnika koji se ovim smrtonosnim virusom zarazio u Nigeriji, saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA)

Ova bolest je registrovana kod putnika koji je hospitalizovan u bolnici u Londonu, a UKHSA je u saradnji s Nacionalnom zdravstvenom službom pokušala da kontaktira sa svima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, prenosi San.

Ovo je šesti slučaj retke bolesti u Velikoj Britaniji, nakon što su dva pacijenta identifikovana u Severnom Velsu 2021. godine. Majmunske boginje šire divlje životinje u delovima zapadne i centralne Afrike i retko se prenose sa čoveka na čoveka, ali se mogu preneti kontaktom sa odećom ili posteljinom koju koristi zaraženi pacijent.

Majmunske boginje
Majmunske boginjefoto: Printscreen/youtube/Channels Television

Simptomi su groznica, glavobolja, iscrpljenost, bolovi i otečeni limfni čvorovi, prenosi britanski list.

Podsetimo, zbog pojave majmunske groznice 2018. godine u zemljama zapadne Evrope Ministarstvo zdravlja Srbije je naložilo mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima.

Kako su mediji tada pisali, preduzete su sve mere kako bi se sprečio unos virusa majmunskih boginja u Srbiju. Nadležni su apelovali na naše državljane koji borave u Nigeriji da izbegavaju kontakt sa životinjama i konzumiranje mesa.

Bonus video:

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?
03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media