U KONGU SE POJAVILA BOLEST ZA KOJU SE MISLILO DA JE ISKORENJENA: Umrlo već 2 LJUDI
Ilustracija, Foto: Profimedia

JEZIVO

U KONGU SE POJAVILA BOLEST ZA KOJU SE MISLILO DA JE ISKORENJENA: Umrlo već 2 LJUDI

Kongo je imao ranije 13 epidemija ebole

Objavljeno: 11:29h

Drugi pacijent kod koga je potvrđena ebola preminuo je u Demokratskoj Republici Kongo, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Genetsko testiranje je pokazalo da je infekcija potvrđena prošle nedelje, novi slučaj prenosa sa zaražene životinje, a da nije povezana sa poslednjom epidemijom čiji je završetak proglašen u decembru, saopštila je SZO u ponedeljak na Tviteru.

Druga osoba koja je umrla bila je u porodičnom srodstvu s prvim preminulim pacijentom, rekao je za Rojters portparol SZO.

Kako se navodi, prvi pacijent je počeo da pokazuje simptome 5. aprila, ali nije tražio pomoć lekara duže od nedelju dana.

1 / 4 Foto: AP

On je 21. aprila primljen u centar za lečenje ebole u Mbandaki, glavnom gradu provincije Ekvator u Kongu, a kasnije tog dana je umro, prenosi britanska agencija.

Kongo je imao ranije 13 epidemija ebole, uključujući onu 2018-2020., na istoku zemlje, u kojoj je umrlo skoro 2.300 ljudi, što je drugi najveći broj zabeleženih slučajeva u istoriji ove bolesti, navodi britanska agencija.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.