UKRAJINSKI OLIGARH KORISTI SVOJU IMPERIJU U BORBI PROTIV PUTINA: Ima i posebnu "RATNU SOBU", a preti mu IZRUČENJE!
Dmitro Firtaš, Foto: Profimedia

SKANDALOZNE OPTUŽBE

UKRAJINSKI OLIGARH KORISTI SVOJU IMPERIJU U BORBI PROTIV PUTINA: Ima i posebnu "RATNU SOBU", a preti mu IZRUČENJE!

Firtaš se sa razlogom brine za svoju sigurnost jer izdašno finasira napore ukrajinske vojske

Objavljeno:

CNN je razgovarao s ukrajinskim oligarhom Dmitrijem Firtašom, koji koristi svoju imperiju u borbi protiv Putina, ali kojem preti izručenje SAD-u zbog optužbi za korupciju.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Firtaš se sa razlogom brine za svoju sigurnost jer izdašno finasira napore ukrajinske vojske. Vozi se u limuzini koja ima stakla otporna na metke, a slične prozore ima i u svojoj kancelariji.

Pre rata je zapošljavao više od 100.000 ljudi u bankarstvu, medijima i u izradi hemijskih proizvoda. Firtaš je takođe kontrolisao gotovo tri četvrtine ukrajinskog uvoza nafte. Obogatio se kupujući jeftinu naftu od bivših država Sovjetskog Saveza, navodi CNN.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Prevozimo i oružje za ukrajinsku vladu, što god treba"

Novinar CNN-a je komentarisao njegovu "ratnu sobu" u kojoj koordiniše pomoć ukrajinskoj vojsci. Na zidu se nalazi televizor koji emituje kanal Sloboda. Kanal su osnovali Firtaš i njegovi suradnici, a emituje vesti na ruskom jeziku koje kontriraju propagandi Rusije.

"Projekte koji su pre bili usmereni na proizvodnju naftne opreme sada smo usmerili na proizvodnju protivtenkovskih barijera. Naši radnici na naftovodu su bili prvi koji su došli u Buču. Odmah smo ponudili svoja vozila i logistiku kako bi se delom Ukrajine dostavila humanitarna pomoć", rekao je Firtaš.

"Prevozimo i oružje za ukrajinsku vladu, što god treba", dodao je.

1 / 5 Foto: Profimedia

Optužbe za korupciju

Firtašu preti izručenje SAD-u na temelju međunarodne optužnice za korupciju.

"Oni me nisu optužili da sam pokušao nekoga da podmitim, već da sam pokušao tako nešto da organizujem. Ali, to nije istina. Nisam imao potrebe za tim. Da bih nekoga pokušao da podmitim, morao sam to napraviti iz neke računice, a tu nije za mene bilo profita", kazao je Firtaš.

Ukrajinski oligarh smatra da se radi o politički motivisanim optužbama i da je sve krenulo pre desetak godina, kada je podupirao ukrajinske političare za koje se smatralo da zagovaraju Putina.

Sada se, nakon što je SAD podigao optužnicu 2014., nalazi u Austriji.

"Mislim da je američka vlada krivo procenila celu situaciju. Iz nekog je razloga zaključila da zagovaram proruske stavove, a to nikako ne stoji. Uvek sam bio na strani Ukrajine. Pokušao sam da se nagodim sa tužiocima da me puste da za vreme ovog ratnog perioda odem kući i pomognem u odbrani svoje zemlje. Ali, odbili su", kazao je Firtaš.

1 / 8 Foto: Profimedia

Višegodišnja istraga FBI-a

Kada ga je novinar upitao koristi li rat kako bi uticao na ishod suđenja, rekao je da to nikako nije slučaj.

"Ne. Sada bi svako trebao pomoći Ukrajini u skladu sa svojim sposobnostima. Ponoviću ovo po dvadeseti put - ja sam poslovni čovek, posao mi je da dođem do novca", rekao je ukrajinski oligarh.

FBI
FBIfoto: Profimedia

Podsetimo, Firtaš je 2014. uhapšen u Beču. Austrijska policija rekla je da je došlo do hapšenja bez primene sile "ukrajinskog građanina Dmitra F. (48)" u okviru istrage FBI-a.

Uhapšena osoba sumnjiči se za korupciju i formiranje kriminalne organizacije, dodaje austrijska policija, koja pojašnjava da je reagovala "nakon višegodišnje istrage američkog FBI-a i naloga koji je izdao američki sud".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.