JUGOSLOVENKA VIŠE OD 2 DECENIJE ČUVA 1 KOVERTU: Sa sestrom bežala od RATA kada im je nepoznata žena POMOGLA (VIDEO)
Koverta, Foto: Printscreen/Twitter/@RefugeesIntl

zašto je i danas traže?

JUGOSLOVENKA VIŠE OD 2 DECENIJE ČUVA 1 KOVERTU: Sa sestrom bežala od RATA kada im je nepoznata žena POMOGLA (VIDEO)

Ajda ne planira da odustane i nada se da će uz pomoć medija naći nepoznatu humanitarku

Objavljeno:

Bivša Jugoslovenka, a danas Amerikanka, već više od dve decenije čuva jednu kovertu, nadajući se da će joj ona pomoći u potrazi za nepoznatom ženom koja joj je pomogla kada joj je to bilo najpotrebnije.

Naime 1999. godine, kada je imala 12 godina, Ajda je sa svojom starijom sestrom Vanjom napustila državu u kojoj trajao rat, piše CNN.

Kada su Ajda i Vanja letele iz Amsterdama za Tvin Sitis, sedele su do dve žene, pretpostavljaju iz Minesote i sa njima podelile svoju životnu priču.

Tada im je 17-godišnja Vanja prepričala da su najpre pobegle u Mađarsku, gde su ostale neko vreme, da bi se nakon toga uputile u SAD.

Mlađa sestra Ajda u to vreme nije znala engleski, ali je jednoj od saputnica pomogla oko pletenja, nakon čega je ova odlučila da ih nagradi.

Starija Amerikanka je Jugoslavenkama dala kovertu u kojoj se nalazila poruka: "Za devojke iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardovanje vaše zemlje uzrokovalo vašoj porodici toliko problema. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i sretan za vas. Dobro došle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne. Vaša prijateljica iz aviona, Trejsi."

Kada su sišle s aviona, otvorile su kovertu i iznenadile se da su unutra zatekle više od 100 dolara i par zlatnih minđuša.

Ajda kaže kako bi mnogi ovo mogli da okarakterišu kao "ne tako veliku stvar", ali je njoj i njenoj sestri to tada značilo sve na svetu. Taj im je novac, kaže, pomogao da mogu sebi da priušte hranu tokom celog leta.

Sestre su od prvog dana pokušale da saznaju ko je žena koja im je pomogla. Tokom godina su zvale hotele, turističke firme, pričale sa novinarima i objavile fotografiju koverte na Redditu. No, zasad njihova potraga nije dala rezultata.

- Sestra i ja smo se tada pogledale i zagrlile. Ta koverta bila je sve što smo imale. Bilo je neverovatno da je neko bio spreman da potroši toliki novac na nas - izjavila je Ajda koja ističe da joj je taj gest puno značio jer kasnije u Americi nije naišla na ništa slično.

Priznaje i da joj je često bilo teško zbog raznih predrasuda, zbog čega je često krila da je izbeglica.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Želela sam da izbrišem svoj identitet kako bih se osećala prihvaćeno, ali sam shvatila da se to nikada neće dogoditi. Ta koverta bila mi je poput dijamanta u mraku. To je razlog zbog kojeg sam je zadržala i još tražim ženu koja mi ju je dala - ističe Ajda svoju veliku želju da pronaći ženu koja joj je pomogla, naročito jer je danas puno izbeglica u svetu, kojima i najmanji lep gest može da pomogne i olakša život.

Iako, kaže, nakon toliko godina već pomalo gubi nadu da će pronaći nepoznatu ženu, Ajda ne planira da odustane i nada se da će uz pomoć medija naći nepoznatu humanitarku. Osim, jasno, ako žena ne želi da bude pronađena. Zbog toga su devojke ovih dana ponovno objavile video uz nadu da će im netko pomoći.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.