"PREŽIVEO SAM LEUKEMIJU, ALI KREMLJ MOŽDA NEĆU": Ruski TAJKUN strahuje za ŽIVOT nakon okretanja leđa PUTINU!
Putin i Tinkov, Foto: EPA-EFE/ Andrzej Grygie, EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK /, Profimedia

OŠTRE KRITIKE

"PREŽIVEO SAM LEUKEMIJU, ALI KREMLJ MOŽDA NEĆU": Ruski TAJKUN strahuje za ŽIVOT nakon okretanja leđa PUTINU!

Tinkov je naveo da su mu mnogi njegovi poznanici u poslovnoj i vladinoj eliti privatno rekli da se slažu sa njim, ali da se svi plaše

Objavljeno:

Ruski milijarder Oleg Tinkov otvoreno je okrenuo leđa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu, kritikujući rat u Ukrajini. U razgovoru sa reporterom Njujork tajmsa koji je obavljen je sa tajne lokacije otkriva da je angažovao telohranitelje pošto je dobio infomaciju da bi trebalo da se plaši za svoj život.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Poručio je da je tu informaciju dobio od prijatelja sa kontaktima u ruskim bezbednosnim službama. Našalio se da će ga iako je preživeo leukemiju, možda na kraju „ubiti Kremlj“. Priznao je da mu je preneta poruka da je odluka u vezi sa njim doneta.

„Da li to znači da će me ubiti, ne znam. Ne isključujem to“, rekao je on.

Tinkov važi za jednog od retnih ruskih tajkuna koji je samostalno izgradio svoj posao nakon što je bogatstvo stekao van industrije energetike i minerala koja je bila igralište za bogate ruske biznismene, prenosi Njujork tajms.

Događaji koji su se nizali u poslednje vreme oko ovog ruskog milijardera bili su brz i potresan obrt sreće za biznismena koji je godinama izbegavao da se sukobi sa Putinom, dok se predstavljao kao nezavistan od Kremlja. Njegov pad naglašava posledice sa kojima se suočavaju oni pripadnici ruske elite koji se usude da progovore protiv svog predsednika.

Tinkov je naveo da su mu mnogi njegovi poznanici u poslovnoj i vladinoj eliti privatno rekli da se slažu sa njim, ali da se svi plaše. U intervjuu za Njujork tajms Tinkov je najsnažnije do sada izrazio protivljenje ratu koji ruski lider vodi u Ukrajini.

"Shvatio sam da Rusija, kao država više ne postoji", rekao je Tinkov, predviđajući da će Putin još dugo ostati na vlasti.

"Verovao sam da je Putinov režim loš. Ali naravno, nisam imao pojma da će to poprimiti takve katastrofalne razmere", rekao je on.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kritika na Instagramu

Za razliku od ruskih olugarha koji su pre mnogo godina raskrstili sa Putinom i sada žive u egzilu, kao što su Mihail Hodorkovski i Pavel Durov, Tinkov je našao način sa koegzistira sa Kremljom i zarađuje milijarde - sve do 19. aprila ove godine.

Tinkov se oglasio tada na Instagramu povodom, kao je naveo "ludog" rata u Ukrajini, osudivši rusku invaziju i opisavši one koji je podržavaju kao "morone", između ostalog.

"Ne vidim da iko ima koristi od ovog ludog rata! Umiru nevini ljudi i vojnici", napisao je Tinkov.

"Naravno da ima morona koji crtaju Z, ali moroni u svakoj zemlji čine 10 odsto ljudi. 90 odsto Rusa je PROTIV ovog rata!" dodao je milijarder, aludirajući na simbol "Z" koji je u jednom trenutku postao znak podrške Rusiji.

Tinkov je pored toga prokomentarisao i stanje ruske vojske, a i države: "Probudivši se sa mamurlukom, (ruski) generali su shvatili da imaju sr*nje vojsku. Kako vojska može da bude dobra ako je sve ostalo u državi sr*nje i zaglavljeno u nepotizmu i servilnosti?"

"Dok je Putin živ sumnjam da će se nešto promeniti"

U tom trenutku Tinkov je bio van Rusije, pošto je 2019. godine otišao na lečenje od leukemije. Kasnije se povukao i ustupio je kontrolu nad bankom, ali je zadržao 35 odsto udela u kompaniji, koja je prošle godine na Londonskoj berzi procenjena na više od 20 milijardi dolara.

Dan nakon objave na Istagramu, ističe da su iz Kremlja kontaktirali više rukvodioce banke i da su poručili da je svako povezivanje sa njihovim osnivačem problem.

"Oni su rekli: 'Izjava vašeg akcionara nije dobrodošla, a mi ćemo nacionalizovati vašu banku ako je proda i ne promeni vlasnika i ako ne promenite ime'", istakao je Tinkov, pozivajući se na izvore u svojoj banci.

Oleg Tinkov
Oleg Tinkovfoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Prošle nedelje je prodao svoj udeo u banci od 35 odsto i to ruskom rudarskom milijarderu u prodaji koju mu je nametnuo Kremlj. U pitanju je firma koju vodi Vladimir Potanjin, magnat blizak Putinu.

"Nisam mogao da razgovarao o ceni. Bilo je kao da sam talac - uzmeš ono što ti se ponudi. Nisam mogao da pregovaram", rekao je on za Njujork tajms.

Tinkov je rekao da je zahvalna gospodinu Potanjinu, rudarskom magnatu, koji mu je omogućio da spase bar deo novca iz svoje kompanije. Rekao je da nije mogao da otkrije cenu, ali da je prodao po 3 odsto vrenodsti od onoga što je verovao da je prava vrednost njegovog udela.

"Naterali su me da ga prodam zbog mojih izjava. Dok je Putin živ, sumnjam da će se nešto promeniti", rekao je on.

"Ne verujem u budućnost Rusije. Ono što je najvažnije, nisam spreman da svoj brend i svoje ime povežem sa zemljom koja npada svoje susede bez ikakvog razloga", zaključio je Tinkov.

Oleg Tinkov
Oleg Tinkovfoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Negirao je da je sve ovo govorio u nadi da će mu biti ukinute sankcije koje mu je uvela Britanija. Dodao je da ga je bolest možda učinila hrabrijim da progovori. Pripadnici ruske elite su, kako kaže, u šoku zbog rata i zvali su ga u velikom broju da mu pruže podršku.

"Oni shvataju da su vezani za Zapad, da su deo globalnog tržišta i tako dalje. Oni se brzo, brzo pretvaraju u Iran. Ali to im se ne sviđa. Žele da njihova deca provedu letnji odmor na Sardiniji", navodi on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.